Totul s-a petrecut luni după-amiază, iar potrivit oamenilor, omul de afaceri răspunzător de această situaţie ar fi achiziţionat un teren de aproximativ două hectare, pe partea dreaptă a lacului cum mergi către munte, peste baraj, în zona cunoscută de către localnici de „Peste Lac” sau „Sub Deal”.

”Când s-a amenajat barajul de la Colibița, în 1977, a fost prevăzut și un drum de contur al lacului, dar în 1989, când a căzut comunismul, lucrările nu erau gata, iar în acte nu apare drumul respectiv, ci un teren pe care îl deținea Hoanăs Vasile. Acum 15 ani, Hoanăs a vândut terenul unui cetățean din Suceava, în urmă cu 5 sau 6 ani, omul de afaceri Cristian H. a cumpărat terenul de la cetățeanul respectiv.

El a văzut atunci că terenul e traversat de drum, dar în CF – care data din 1910 – nu apărea niciun drum pentru că vechiul drum era pe fundul lacului. El a venit cu un expert și și-a intabulat pământul tot fără să delimiteze drumul, a făcut un singur lot. A stat vreo 2-3 ani așa după care s-a dus la Primăria Bistrița Bârgăului și le-a spus celor de acolo că nu va mai permite nimănui să treacă pe proprietatea lui”, a declarat un cetățean pentru timponline.ro

Oferte peste oferte refuzate de afacerist

Având în vedere faptul că autorizaţiile de construire celor peste 80 de proprietari erau deja acordate, Primăria Bistriţa Bârgăului a deci iniţial să îi plătească omului de afaceri suma de 10.000 de euro pentru fiecare 100 mp de drum, însă acesta a refuzat.

Din cauza faptului că le-a fost teamă să nu rămână izolaţi şi cei cu respectivele imobile, case şi case de vacanţă, cele care se află după proprietatea afaceristului, acestuia au vrut să pună bani, câte o mie de euro, pentru ca bărbatul să cedeze drumul porţiune de 500 de mp lungime din drum, însă nici această ofertă nu a fost acceptată.

Motivul afaceristului se pare că a fost faptul că doreşte neapărat să dispară drumul, pentru a ridica mai multe unităţi de cazare, inclusiv o plajă lângă lac.

A blocat accesul către proprietăţile oamenilor

În cursul zilei de luni, omul de afaceri a chemat excavatorul şi a început lucrările de săpare a drumului respectiv, blocând astfel accesul către proprietăţile celor 86 de familii care au case şi case de vacanţă.

”A săpat ca să ne blocheze. A venit în final viceprimarul și cu un utilșaj a nivelat cât de cât ca să poată trece cât de cât cei cu mașini de teren, cu mașini mici nu se poate până nu aduc piatră. E greu de reparat ce a stricat el pentru că nici cariera de piatră nu lucrează”, a mai spus acesta.

”Trebuia să meargă la Primărie măcar cu 30 de zile înainte și să anunțe ce vrea să facă. Dacă ardea vreo cabană? Cum ajungeau pompierii să o stingă? Dacă i se făcea rău vreunui cetățean care locuiește acolo – unii sunt diabetici – cum ajungea salvarea?

Va trebui să-l dăm toți în judecată sau Primăria Bistrița Bârgăului să facă asta în numele nostru. Legal el nu poate închide drumul pentru că e obligat să dea servitute la următorul proprietar, și la următorul, tot așa.

Până la urmă, Primăria Bistrița Bârgăului trebuie să treacă drumul în domeniul public ca să poată duce utilități în zonă. Sunt peste 80 de case și case de vacanță”, a mai spus sursa citată.

Drumul Joseniului, surpat

Potrivit pozelor de mai jos, în urma excavării pentru construirea unei pensiuni, drumul Joseniului s-a surpat.

Mai mult, afaceristul ar fi dus pământul excavat pe malul lacului, ceea ce este ilegal având în vedere faptul că la „depozitat” în zona de protecţie a acestuia.