De peste o lună de zile, scandalul telcenilor cu Aquabis nu se mai opreşte. Oamenii acuză compania de faptul că au mult prea mult de plătit, motiv pentru care îi solicită primarului să scoată comuna din ADI Apă-Canal.

În momentul de faţă, aceştia au termen până la sfârşitul lunii să încheie contracte, iar în caz contrar, Aquabis va începe debranşarea

La mijlocul lunii precedente, sute de telceni şi-au manifestat nemulţimirea cu privire la facturile imense de apă potabilă şi au cerut primariului să elimine comuna din ADI Apă-Canal, motivând că ei şi-au realizat reţeaua, cu fonduri de la elveţieni, şi nu vor ca Aquabis să se ocupe de aceasta, ci ei, local să identifice o soluţie de autogestionare.

”Am tot vorbit și vorbit despre această situație. Și ieri, în ședința de consiliu local, opt ore am vorbit pe tema asta. Și acum suntem cu contractele în față, căutând soluții. Vrem să facem pace dar și să respectăm legea. Vrem să facem o echipă care să meargă în teren, cu reprezentanți ai primăriei și cu reprezentanți Aquabis, ca să vedem UNDE este consum mare de apă.

Să vedem dacă nu există defecțiuni pe undeva, pe unde să fie pierderi. Să vedem CINE consumă apă cu nemiluita, astfel încât la alții NU le ajunge. Trebuie să-i ajutăm pe oamnei, dar trebuie și să respectăm legea” a declarat, pentru Bistrițeanul.ro, primarul comunei Telciu, Sever Mureșan.

Peste 11 milioane de euro pentru scoaterea comunei din ADI Apă-Canal

Pentru a scoate comuna din ADI Apă-Canal, primăria din Telciu ar fi nevoităsă plătească peste 11 milioane de euro, banii utilizaţi pentru realizarea reţelei de apă şi canalizare, prin intermediul contractului 6 finanţat prin POS Mediu.

”Asta e suma pe care o au de plătit, dacă vor să iasă din ADI Apă Canal. E drept că ei și-au făcut rețea de apă și canalizare. Dar asta a fost acum muulți ani. Prin 1996 -1997 au făcut lucrări cu fonduri de la o comună înfrățită, din Elveția. Dar rețeaua era veche și oricum nu acoperea toate locuințele. Noi am făcut încă șapte kilometri de rețea de apă și canalizare, am făcut stații de captare, am amplasat 750 de cutii de branșament, am montat 400 de contoare. Plus modernizarea. Plus amplasarea de contoare unde ei deja aveau rețea dar nu era contorizată apa” a explicat directorul Aquabis, Ioan Șandru.

Ultimatum Aquabis

Mai mult, Aquabis se pare că le-a dat termen până la finele acestei luni să încheie contractele, altfel se vor demara lucrările de debranşare.

”Au timp până la finalul lunii martie să încheie contractele. Altfel vom începe debranșarea. Nu știu care e situația din teren, dar o vom analiza în 1 aprilie și vom decide exact ce vom face” a explicat Ioan Șandru.

Cu privire la domnul primar, nici acesta nu ştie cu exactitate ce anume vor decine localnicii.

”Sunt unii dintre ei mai acizi, mai vocali. Nu știu ceilalți ce au făcut, dacă au mers să semneze contractele sau nu. Vrem să facem pace, dar și să respectăm legea. De aceea spuneam că vom face o verificare în teren. Cu calm, și cum spune legea. Trebuie respectată legea, că ne place, că nu ne place” a explicat Sever Mureșan.

Având în vedere faptul că reţeaua de apă şi canalizare din Telciu a fost dată în concesiune în urmă cu 5 ani de zile, în toamna anului 2016, pe o perioadă de 5 ani, în toamna anului curent comuna nu ar trebui să întâmpine probleme în ieşirea din ADI Apă-Canal, putându-şi astfel să-şi gestioneze singuri lucrurile.

Până la data de 1 aprili, Aquabis se ocupă de alte probleme din judeţ. primarul încearcă să găsească soluţii, iar telcenii sunt aşteptaţi la Năsăud pentru a îşi semna contractele.

Aquabis