Spaţiul utilizat în trecut de către Liceul „Iuliu Maniu”, a fost atribuit de CLM Parohiei Micălaca Nouă-Pasaj, pentru o perioadă de 15 ani de zile, fiind transformat într-o capelă ortodoxă.

Mai exact, în respectivul spaţiu a funcţionat turnătoria şi atelierul mecanic din cadrul fostului Liceu Tehnologic „Iuliu Maniu” din Arad. Cu toate că în realitate „transformarea” de faţă are ceva vechime, scriptic abia acum ea a fost consemnată.

Astfel, aleşii locali au aprobat în cadrul ultimei şedinţe ordinare a Consiliului Local Municipal, un proiect de hotărâre prin care se are în vedere schimbarea destinaţiei, pe o perioadă determinată, a unei părţi din imobilul aferent Liceului Naţional de Informatică Arad.

Precizări

„În imobilul proprietate publică a Municipiului Arad, situat în Arad, cu intrare din strada Udrea (…) a funcționat turnătoria și atelierul mecanic ale fostului Liceu Tehnologic <Iuliu Maniu> Arad, în suprafață de 200 mp, actualmente neutilizat în procesul instructiv-educativ. Construcția dezafectată este veche de aproximativ 50 ani. Din anul școlar 2016-2017, Școala Gimnazială Nr.5 a fuzionat cu Liceul Tehnologic <Iuliu Maniu> Arad, rezultând Liceul Național de Informatică Arad, cu sediul pe Calea Iuliu Maniu nr.39-43.

Pentru a opri degradarea edificiului nefolosit, unitatea de învățământ, în calitatea sa de administrator al imobilului propune transformarea acestuia în cabinet de religie, utilizat în cadrul programei școlare iar în afara orelor de curs va funcționa cu statut de capelă parohială pentru cultul ortodox român – persoană juridică de utilitate publică. Precizăm că intrarea se face direct din strada Udrea, fără a afecta incinta școlii. Potrivit legii, autorităţile publice cooperează cu cultele în domeniile de interes comun şi sprijină activitatea acestora.

De asemenea, parohia este persoană juridică de drept privat şi utilitate publică, cu drepturile şi obligaţiile prevăzute în statutul pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române” – se detaliază în documentaţia ataşată proiectului de hotărâre.

Demersuri iniţiate

Consiliul de Administraţie ale Inspectoratului Şcolar Judeţean şi Liceului Naţional de Informatică (LNI) şi-au dat, încă de anul trecut, acordul cu privire la modificarea destinaţiei, pentru o perioadă determinată de 15 ani de zile, a imobilului în care au funcţionat atât atelierul mecanic, cât şi turnătoria.

De asemenea, Liceul Naţional de Informatică a cerut Primăriei la începutul anului precedent, atribuirea spaţiului Parohiei Micălaca Nouă-Pasaj, „conform calendarului ortodox român, după orele de curs ale elevilor”. În susţinerea acestei cereri, LNI arată că „spaţiul a fost reabilitat în totalitate şi dotat corespunzător destinaţiei sus-amintite (cabinet de religie+capelă – n.r.) pe cheltuiala exclusivă a preotului Ursulescu Petru”.

  

Sursa foto: Diana Duţu