Doi soţi stabiliţi în Australia, dintre care unul provenit din România, s-au găsit în situaţia de a fi nevoiţi să-şi amâne drumul către casă din cauza faptului că rezultatul testului Covid al unuia dintre ei a fost pozitiv.
Drept urmare, amândoi au fost nevoiţi să intre în carantină, însă bărbatul care nu prezenta nici un simptom aferent bolii a cerut retestarea la alte două laboratoare private din judeţul Arad, rezultatele primite fiind negative.
Având în vedere situaţia de faţă, cei doi soţi vor acţiona în judecată laboratorul de analize, din pricina faptului că le-a dat un document antedatat şi din cauză că au fost nevoiţi să achhite 11.000 de dolari australieni în plus, pentru a-şi procura alte bilete de avion.
Un test pozitiv, dar multe altele negative
Concret, soţii Gabriel şi Simina Godson trebuiau să se întoarcă în Australia, duminica trecută, împreună cu cei doi copii ai lor.
Toate bune şi frumoase până aici. Oamenii şi-au cumpărat biletele de avion cu 3.100 de dolari şi şi-au efectuat testul Covid, cu o zi înainte de plecare, aşa cum prevede legea.
Nenorocirea a venit însă în momentul în care bărbatul şi-a primit buletinul de analize, potrivit căruia, acesta era pozitiv. La consultarea documentului, bărbatului i s-a părut ciudat faptul că documentul era antedatat. Mai exact, aceştia se testaseră sâmbătă, însă pe buletinul de analize era trecută data de vineri.
Din cauza faptului că cei doi soţi aveau suspiciuni că bărbatul este pozitiv şi considerând că în buletinul de analize a apărut o eroare, soţul a cerut efectuarea altor patru analize la alte laboratoare, dintre care două teste PCR, toate ieşind negative.
Soţii cer despăgubiri
Urmare a testului pozitiv, cei doi au intrat în carantină şi au trebuit să îşi amâne întoarcerea acasă, în Australia, pentru care au fost nevoiţi să cumpere alte bilete de avion, de trei ori mai scumpe. Pentru a le i se face dreptate în instantă, soţii Godson au apelat la un avocat.
„Mi se pare absurd. Pentru că nu poate să fie decât ori sfârșit de Covid, ori asimptomatic. Un simptom trebuie să aibă. Nu chiar nimic, nimic. De la laborator mi s-a spus că este o eroare a lor, umană, și că ar dori să ne ramburseze costul testelor. Am apelat și la un avocat.
Dar noi suntem în carantină până sâmbătă. Avocata va merge la tribunal, cu cele două teste negative și cu cererea de a fi scoși de urgență din carantină. Acuma, asta durează și vedem.
Așteptăm de la firma care a făcut testul să își recunoască greșeala și să ne acopere costul biletelor pe care noi le-am pierdut. E singurul lucru pe care îl cerem. Am plătit în plus pentru biletele noi 11.000 de dolari, pe lângă prețul primelor bilete pe care nu le-am putut folosi”, a declarat Simina Godson.
Acțiune în instanță
“Am luat legătura cu laboratorul, am explicat care este situația, i-am spus că sunt două teste negative, am solicitat în primul rând o retestare. În prima fază au fost de acord, ulterior am primit un mesaj de la șeful de acolo care mi-a spus că ar fi de acord să îmi retesteze clienții, doar dacă aceștia acceptă să semneze o tranzacție prin care renunță la acuzații și pretenții.
Deci în mod clar și-au recunoscut culpa. Am luat legătura și cu DSP-ul, le-am expus exact cazul, am făcut și o sesizare pentru a efectua un control, am sperat că aceștia se vor autosesiza și vom reuși doar pe baza probelor și a analizelor să fie scoși clienții mei din carantină. Mi s-a explicat că nu se poate decât prin instanță.
În mod sigur, în paralel vom demara și o acțiune în instanță, având în vedere că familia pe care o reprezint a avut cumpărate biletele de avion pentru a se întoarce acasă în Australia, a trebuit să-și anuleze călătoria și pentru că sunt foarte puține avioane care zboară pe această rută au găsit bilete de avion de trei ori mai scumpe. În mod clar ne vom adresa instanței”, a precizat avocata celor doi soți, Oana Lăzărescu.
Despăgubiri nejustificate
Referitor la problema de faţă, laboratorul la care cei doi soţi au efectuat testul RT-PCR care a ieşit pozitiv, a declarat următoarele:
„Ne pare rău pentru pacientul nostru care este pozitiv asimptomatic, însă acesta trebuie să se supună legislației impuse de pandemie, testul RT-PCR fiind solicitat de statul în care urma să călătorească.
Testul a fost realizat de un laborator acreditat de Ministerul Sănătății, neexistând posibilitatea analizării unei probe distincte, aparținând unei alte persoane, deoarece probele prelevate se etichetează imediat după prelevare, cu datele pacientului. Cu privire la despăgubiri, acestea sunt nejustificat solicitate de la laboratorul care constată existența virusului.”
Anularea testelor RT-PCR
Potrivit autorităţilor de sănptate publică din Arad, din punct de vedere legislativ, un test RT-PCR pozitiv nu poate fi anulat decât în următoarele trei cazuri.
„În cazul în care pacientul a făcut mai multe teste, la alte laboratoare, și aici specific doar la domiciliu, fiindcă odată ce ești pozitiv trebuie să fii izolat la domiciliu, și dacă ai unul sau două teste negative se consideră tot testul pozitiv.
O decizie cu privire la scoaterea unui pozitiv de pe lista de pozitivi se face ori de către laborator prin retragerea testului – fapt care trebuie foarte bine argumentat din punct de vedere tehnic și medical, ori de către instanță sau se trimite la Direcția de Sănătate Publică pentru a analiza dacă există suspiciuni din punct de vedere clinic sau există o decizie clinică care argumentează scoaterea pacientului din baza de date de pozitivi.
Dar, am mai spus-o și o repet, un test pozitiv înseamnă că există o fracțiune de ARN în acel test. Mai multe teste negative nu înseamnă că pacientul este negativ. Poate fi prins într-o fereastră imunologică negativă a doua zi sau poate fi o greșeală de recoltare, fiindcă dacă nu recoltezi corect testul iese negativ.
Dar un test pozitiv rămâne sută la sută pozitiv, poate fi și de resturi de ARN, dacă ai trecut prin boală. De aceea, există cele trei variante la care se poate apela”, a declarat dr. Horea Timiș, directorul DSP Arad.
În carantină până la întoarcerea în Australia
În momentul de faţă, soţii Godson rămân în carantină până sâmbătă, atunci când se vor întoarce în Australia, cu o săptămână întârziere decât îşi programaseră aceştia.
Urmează să afle cum anume se va soluţiona acţiunea demarată în instanţă li dacă aceasta va decide despă6gubirea lor cu suma de 11.000 de dolari, contravaloarea biletelor de avion.