Două centre sociale moderne vor fi construite pentru oamenii aflați în nevoie

Comunităţile defavorizate din zonele Tarafului şi Şezătorii vor avea două centre sociale care le vor oferi sprijin copiilor şi adulţilor cu nevoi. Proiectele sunt finanţate parţial de Uniunea Europeană, iar construirea clădirilor va începe cel mai probabil în această primăvară. Anunţurile privind atribuirea execuţiei lucrărilor de construire a centrelor au fost publicate în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP), iar data licitaţiei este 15 ianuarie.

Proiectul de pe Tarafului, care va avea aproximativ 200 de beneficiari, are o valoare totală de 5,21 milioane lei, dar numai 1,1 milioane de lei reprezintă fondurile europene nerambursabile, în timp ce diferenţa va fi acoperită din bugetul local.

„Clădirea va dispune de o sală de mese, care să poată fi utilizată şi în alte scopuri (terapie de grup, conferinţe etc.), spaţiu jocuri pentru copii, precum şi sală pentru lectură, teme, sală pentru consiliere, cabinet medical şi băi dispuse conform dispoziţiilor DSP. De asemenea, spaţiile de consiliere vor fi amenajate astfel încât să satisfacă exercitarea acestor servicii. Totodată, se vor amenaja spaţii dedicate personalului: birouri, triaj, serviciu de pază. Zona de parter va cuprinde sala de mese şi grupuri sanitare, zona triaj, birouri pentru personal, cabinet medical, iar etajul săli de consiliere, spaţiul de joacă pentru copii (cu dotările aferente), spaţiul pentru lectură şi teme (dotat cu mese şi scaune), zona de birouri pentru personal (cel puţin două) şi grupuri sanitare (două). Clădirea va fi accesibilizată pentru persoane cu dizabilităţi motrice sau altele”, se menționează în proiect.

Al doilea proiect, care ar urma să aibă peste 1.300 de beneficiari, are valoarea de 6,88 milioane de lei, din care 6,72 milioane de lei reprezintă finanţarea europeană nerambursabilă prin Programul Operaţional Regional 2016 -2020. Clădirea ce va fi construită va avea o suprafaţă desfăşurată de 826 metri pătraţi, distribuiţi la parter şi etaj. Va include un centru de zi pentru copii aflaţi în situaţie de risc de separare de părinţi şi un centru pentru adulţi aflaţi în situaţii de nevoie.

Clădirile ar trebui finalizate până în 31 martie 2022

Centrele sociale ar trebui finalizate până în 31 martie 2022. Copiii vor beneficia de servicii care să contribuie la prevenirea abandonului şcolar şi la eliminarea riscului de excluziune asociată, precum consiliere socială, psihologică sau psihopedagogică, mese calde, activităţi sportiv – recreative, terapie prin artă, educaţie interculturală, asistenţă medicală primară. Adulţii vor fi ajutaţi să îşi găsească locuri de muncă, să urmeze cursuri de calificare, dar vor putea primi şi consiliere psihologică, juridică sau asistenţă medicală.