Potrivit Direcției de Sănătate Publică(DSP) Arad acestea ar fi putut pune în pericol sănătatea oamenilor. Este total ilegal ca medicii să țină în cabinete asemenea deșeuri periculoase( categorie din care fac parte medicamentele și obiectele sanitare), mai cu seamă în condițiile în care ne confruntăm cu pandemia de Covid.

„Într-un cabinet de medicină de familie, în care se desfăşoară şi activitate de vaccinare, au fost identificate mai multe neconformităţi: medicamente şi materiale sanitare cu timp de valabilitate depăşit şi multe alte aspecte care nu trebuie să existe într-un cabinet medical. Sancţiunea aplicată se ridică la 6.000 de lei, conform, HG 857/2011, cu un timp maxim de şapte zile pentru conformare. Activitatea nu a fost suspendată deoarece suntem în plină campanie de vaccinare, cu toate că aceasta era abordarea corectă”, a informat DSP Arad, relatează Agerpres. Amenda a fost de 6000 de lei. Nu s-a luat măsura închiderii cabinetului, pentru a nu afecta procesul de vaccinare anti-COVID.

Arad. La ce să fii atent când mergi la imunizare

Oamenii trebuie să fie atenți la termenul de expirare, atunci când li se oferă medicamente sau li se administrează ser-chiar și vaccin. În cazul de față, inspectorii sanitari au găsit până și seringi expirate. Pacienții sunt sfătuiți să ceară medicilor că acele sunt sterile, iar medicamentele sunt în termen. De asemenea, în cazurile vaccinurilor, au dreptul să vadă doza care urmează a fi administrată, condiția de păstrare și să fie evaluat post-vaccin cel puțin 15 minute.

România se confruntă cu probleme majore în ceea ce privește gestionarea deșeurilor medicamentoase. Consiliul Concurenței, Garda de Mediu au pornit anchete în acest sens.

Evz.ro de Transilvania a relatat în exclusivitate despre impactul pe care îl au medicamentele expirate asupra sănătății.  Pe de altă parte, firmele care gestionează deșeurile periculoase susțin că statul le blochează activitatea, prin legi inutile. Ba mai mult, susțin că sunt interpretate diferit de instituțiile cu rol de control.

Puteți citi pe larg aici.