Joi, 28 ianuarie, vestea că Marian Toader(fostul primar) a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu executare a căzut ca un trăsnet.

Decizia Curții de Apel Timișoara este definitivă.

Arad. Ce i se impută primarului Marian Toader

Acuzațiile sunt formulate de DNA Timișoara, încă din 2015. Acesta a fost trimis în judecată alături de alte persoane pentru folosirea ilegală a fondurilor europene, spălare de bani, abuz în serviciu.

Între timp, cele două infracțiuni au suferit modificări în favoarea inculpaților, iar legea spune că este obligatoriu să fie aplicată forma favorabilă.

Marian Toader nu doar că a ajuns la închisoare, ci a rămas și fără posibilitatea de a mai ocupa funcții publice, timp de 6 ani.

Iată minuta afișată pe portalul instanței:

„În temeiul art. 38 al 1 din Cod penal rap. la art. 39 al. 1 lit b din Codul penal, aplică inculpatului pedeapsa rezultantă de 4 ani şi 4 luni închisoare (pedeapsa cea mai grea de 3 ani + 1/3 din celelalte pedepse)”

Arad. Prejudiciu imens

Celelalte părți din dosar, administratori ai unor firme private, au fost obligați să restituie și prejudiciul creat statului.

Acesta este însemnat, se ridică la peste 140 000 de lei.Oamenii de afaceri ar fi urmat să îi dea o recompensă de 50 de ha de viță de vie pentru că i-a ajutat să obțină ilegal fonduri elegale.

Marian Toader a fost membru PNL până în vara anului trecut. La alegerile locale din septembrie 2020, a candidat independent.

Până la organizarea noilor alegeri, atribuțiile de primar vor fi preluate de Dănuț Codrean, actualul viceprimar.

Deocamdată, partidele nu au desemnat candidații. PNL Arad susține că imaginea partidului nu este afectată din cauza unui singur om.

Tensiunile dintre Marian Toader și liderii PNL Arad au apărut, încă din luna martie ac, de la prima condamnare.

Acela a fost momentul în care a decis să candideze separat.

Când te simți marginalizat, faci un pas în spate, spunea la acea vreme, Marian Toader.