Un număr de trei societăţi comerciale din judeţul Arad, au fost amendate penal de către autorităţi în cadrul unui dosar instrumentat de DNA Timişoara. În acesta, se menţionează comiterea infracţiunii de spălare de bani a celor trei firme, respectiv:

  • Nobil Wine SRL, din localitatea Galşa, comuna Şiria.
  • Colina Viilor SRL, din localitatea Camna, comuna Şilindia.
  • Usufruit Cim SRL, din localitatea Iercoşeni, comuna Şilindia,

Potrivit anchetatorilor:

„în cursul anului 2013, trei inculpați persoane fizice și societățile SC Colina Viilor SRL și SC Nobil Wine SRL ar fi depus cu rea-credință la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) – Direcția pentru Agricultură Arad mai multe documente false în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul a trei programe diferite privind acordarea de sprijin în favoarea restructurării și a reconversiei plantațiilor viticole.

Prin aceste demersuri, cei trei inculpați împreună cu cele două societăți comerciale ar fi obținut pe nedrept în cadrul celor trei programe fonduri europene nerambursabile în cuantum total de 3.024.805 lei. Ulterior, în cursul anului 2017, inculpata SC Nobil Wine SRL ar fi încercat să transfere activul societății (respectiv 16,77 hectare de plantație viticolă) către societatea SC Usufruit Cim SRL, printr-un contract fictiv de dare în plată, urmărind în acest fel să se sustragă de la urmărirea penală și de la executarea pedepsei care ar putea fi aplicată ca urmare a fraudării fondurilor europene”.

Pentru spălare de bani, firmele în cauză au primit amenzi penale după cum urmează:

  • Nobil Wine – 40.000 de lei
  • Usufruit Cim – 30.000 de lei.
  • Colina Viilor – 30.000 de lei.

Reprezentanţii firmelor au semnat acorduri de recunoaştere a vinovăţiei, iar pedepsele acestora au rămas definitive, fără a fi atacate.

Alte condamnări

Asociaţii şi administratorii firmelor de faţă au fost condamnaţi la trei ani de închisoare cu suspendare în urma semnării aceluiaşi acord de recunoaştere a vinovăţiei. De asemenea, de la fiecare firmă s-a decis confiscarea sumei de 159.315 lei, care reprezintă suma de bani spălată prin efectuarea de operaţiuni comerciale derulate prin intermediul acestor societăţi.