Demersurile pornite de către Primăria Orașului Lipova, prin Biroul Cultură și Sport din cadrul instituției cu privire la reabilitarea întregii zone din jurul monumentului-emblemă – Crucea lui Bocu – și valorificarea acestuia, s-au finalizat prin organizarea evenimentului de sfințire și inaugurare a monumentului.

Construită pe dealurile orașului Lipova, din județul Arad, de către Sever Bocu, crucea de față a fost ridicată în semn de omagiu pentru memorandiștii care în 1894 au fost trimiși în judecată, fiind condamnați de autoritățile maghiare pe motiv că ar fi cerut o serie de drepturi pentru populația română din întregul Ardeal.

Lucrări de reabilitare, asigurate de Primăria Lipova

În ultima perioadă, Primăria Lipova s-a ocupat de curățarea spațiului din zona de vegetație, nivelând terenul acolo unde a fost cazul. Totodată, s-a instalat un sistem de iluminat arhitectural al monumentului, precum și unul ambiental pentru întreaga zonă înconjurată.

De asemenea, s-au mai montat și bănci, coșuri de gunoi, mese și s-au reabilitat plăcile comemorative de la baza crucii.

“În toată această perioadă, zona Crucea lui Bocu a fost transformată radical, fiind în prezent un loc perfect pentru orice persoană din Orașul Lipova sau din afară, care dorește să petreacă momente frumoase înconjurată de natură și având în fața ochilor o panorama spectaculoasă asupra Orașului Lipova. Este un loc ideal, care va oferi cetățenilor un nou spațiu perfect pentru recreere și relaxare în aer liber, având toate condițiile create în acest sens”, scriu cei de la Primăria Lipova.

Primarul orașului, Florin Pera a declarat faptul că

“Prin toate acțiunile întreprinse de noi, pentru punerea în valoare a acestui loc și prin tot ceea ce avem de gând să realizăm de aici înainte atât pentru acest loc, dar pentru Orașul Lipova în general, noi nu ne dorim decât să continuăm lupta pe care au început-o predecesorii și strămoșii noștri, pentru a realiza o ridicare culturală a Lipovei – așa cum spunea Sever Bocu în unul din discursurile sale din anul 1929.

Și în toate demersurile noastre din ziua de azi ne amintim tot de cuvintele lui Sever Bocu, ca susținător al drepturilor ce trebuia să le aibă națiunea română, care spunea că: Temelia unei națiuni este sensul continuității sale cu trecutul.

O civilizație nu este altceva decât produsul sforțărilor și al muncii acumulate a generațiilor. Noi existăm, fiindcă înaintea noastră au existat strămoșii noștri”.