Mai exact, este vorba despre gestionarea gunoaielor. Acestea se aruncă în spații special amenajate, nu în albiile râurilor.
Pompierii din Arad au petrecut ore bune curățând gunoaiele din Crișul Alb. Ei spun că oamenii care aruncă gunoaiele în râuri își fac singuri rău. Debitele cresc, iar gunoaiele blochează secțiunile de scurgeri și apar inundațiile.
„Prevenirea inundaţiilor stă şi în puterea noastră. Echipaje ale Gărzii de intervenţie Gurahonţ, din cadrul Detaşamentului de Pompieri Sebiş, cu sprijinul SVSU Pleşcuţa, au intervenit pe râul Crişul Alb, între localităţile Dumbrava şi Pleşcuţa, pentru a îndepărta deşeuri din material lemnos şi deşeuri menajere care puneau în pericol secţiunea de scurgere a podului.
Arad. De ce gunoaiele sunt cel mai mare pericol
Din fericire, după două ore de intervenţie, misiunea a fost un succes şi nu s-au produs alte situaţii de urgenţă.
Facem un apel la populaţie să nu depoziteze şi să nu arunce deşeuri de niciun fel în albiile cursurilor de apă pentru că, în situaţia în care debitele cursurilor cresc, aceste resturi pot bloca secţiunile de scurgere şi se pot produce inundaţii”, a menționat George Pleșca, șeful ISU Arad.
Hidrologii au cerut monitorizarea Transilvaniei
Din păcate, pericolul de inundații nu a trecut. Hidrologii au dat alte avertizări, valabile până sâmbătă, 22 mai, ora 10.00
Vârful maxim al viiturii de pe râul Crișul Negru se află la stația Talpoș unde cota de pericol a fost depășită cu 3 cm. Viitura se propagă în aval pe sectorul indiguit în amonte de stația hidrometrică Zerind. La ora actuală aici debitul râului este de 157,6 mc pe secundă față de un normal de 30 mc pe secundă.
Volumul total maxim în acumulări a fost de 181 milioane de mc de apă, adică de peste trei ori mai mult decât apa din barajul de la Vidraru, spun oficialii ABA Bihor.
Arad, Satu-Mare, Bihor, Cluj și Hunedoara sunt cele mai afectate județe de inundații.