Conform datelor furnizate de către oficiali, în urma vaccinării împotriva Covid-19 cu cea de-a doua doză, în judeţul Arad nu a sosit la spital nicio persoană.

Potrivit informaţiilor Direcţiei de Sănătate Publică Arad, de la demararea campaniei de vaccinare contra Covid-19 în judeţ, un număr de peste 30.000 de arădeni s-au vaccinat cu prima doză, iar mai mult de 11.000 de oameni s-au prezentat şi la rapel.

La spital după prima doză primită împotriva Covid-19

Cu toate aceste, imunizarea cu prima doză a adus 11 arădeni la secţiile Covid ale Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad (SCJU), ca urmare a infectării cu virusul Sars-CoV-2.

Purtătorul de cuvânt al SCJU, doamna Simina Roz, a declarat următoarele:

„Cele 11 persoane au dezvoltat forme medii ale bolii și au fost internați pe secțiile non-ATI ale unității sanitare. Toți au fost confirmați cu Covid în urma unui test RT-PCR, după vaccinarea cu prima doză. Până în acest moment, nicio persoană nu a ajuns la noi după imunizarea totală, cu ambele doze.”

Date pentru nespitalizați inexistente

Cauzele de faţă sunt doar cele înregistrate la persoanele care au necesitat spitalizare, însă mai mult ca sigur, numprul celor infectaţi după primirea primei doze de vaccin, sau chiar şi celei de-a doua, este mult mai mare.

Din păcate, având în vedere faptul că Direcția de Sănătate Publică Arad nu ține o astfel de statistică la nivel local, numărul exact nu poate fi cunoscut la această oră.

În schimb, anumite date furnizate de către Institutului Național de Sănătate Publică araă faptul că, la nivel naţional, după administrarea primei doze de vaccin pentru imunizarea împotriva Covid-19, 2.672 de oameni au ieşit pozitivi la testul Sars-Cov-2.

„În perioada 1 – 14 martie 2021 (2 săptămâni), un număr de 2.672 de persoane au avut un test pozitiv de infecție cu virusul SARS-CoV-2, după administrarea primei doze de vaccin. 52,9% dintre acestea au fost vaccinate cu Pfizer Biontech, 5,1% au fost vaccinate cu Moderna și 42% au fost vaccinate cu Astra Zeneca.

De la începutul vaccinării până în prezent (27 decembrie 2020 – 14 martie 2021), un număr de 7.145 de persoane (0.49% din totalul persoanelor vaccinate cu prima doză) au avut un test pozitiv de infecție cu virusul SARS-CoV-2, după administrarea primei doze de vaccin”, se arată în raportul INSP.

Totodată, referitor la cazurile Covid-19 înregistrate la persoanele vaccinate cu a doua doză, raportul mai arată faptul că:

„În perioada 1 – 14 martie 2021 (2 săptămâni), un număr de 385 persoane au avut un test pozitiv de infecție cu virusul SARS-CoV-2, după administrarea celei de a doua doze de vaccin. 95,3% au fost vaccinate cu Pfizer Biontech și 4,7% au fost vaccinate cu Moderna”, se arată în același raport.