Conform primarului oraşului Pecica, din judeţul Arad, domnul Petru Antal, proiectul de utilizare de ape termale pentru încălzire a câștigat o finanţare europeană în valoare de 24,6 milioane de lei.

Pentru încălzirea locuinţelor sau pentru agrement, folosirea de ape termale este de mult utilizată de către vecinii din nord sau vest ai judeţului Arad. Din păcate însă, aici acest lucru a rămas pentru o bună perioadă de timp la stadiul de dorinţă şi subiect de dezbatere.

S-a obţinut finanţare europeană

Conform primarului, lucrurile pentru Pecica par să se schimbe, întrucât proiectul „Sistem de producere si distribuție a energiei termice, utilizând energie geotermală în Orașul Pecica” a obţinut finanţare europeană.

„Proiectul cu valoarea de 24,6 milioane de lei prevede exploatarea apei termale prin două foraje cu adâncimea de aproximativ un kilometru: unul lângă Ferma de Bivoli, iar celălalt în parcul din centrul orașului.

De aici, apa termală va fi dusă la un număr de 13 clădiri publice din zona centrală: grădinițe, școli, sediile primăriei și hala agroalimentară, care vor fi încălzite prin această modalitate. Pe lângă economia la facturile de încălzire, avem grijă și de mediul înconjurător, fiind o soluție curată și ecologică” – a explicat edilul oraşului Pecica.

Acesta a mai menţionat faptul că „după semnarea contractului de finanțare, organizăm procedura de selectare a elaboratorului proiectului tehnic și a executantului.

Se doreşte construirea unui ştrand termal

Potrivit primarului Antal, complexitatea proiectului obligă realizarea acestuia să se desfăşoare în etape.

„Va fi realizată o reţea de conducte de aproape 2,5 kilometri prin oraş, pentru a alimenta cu apă termală clădirile publice, unde vor vor fi montate centrale speciale.

Estimăm să punem în funcțiune sistemul de încălzire în toamna anului 2023. Odată puse bazele exploatării apei termale, vom putea trece la următorul pas: construirea unui ștrand termal în Pecica. Avem spațiu suficient în vecinătatea Fermei de Bivoli, o să dispunem de infrastructura de exploatare de bază, astfel vechiul vis al pecicanilor va putea deveni realitate” – a încheiat Petru Antal.