La Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac I- I.T.P.F Oradea, un cetățean turc ce conducea un ansamblu rutier format din semiremorcă și cap tractor a fost oprit pentru prezentarea documentelor. Conform actelor de însoțire a mărfii, utilajele trebuiau să ajungă în Norvegia.

În urma controlului amănunțit al mijlocului de transport, autoritățile au descoperit nouă bărbați și patru femei ascunși în compartimentul marfă a autoturismului. Persoanele au fost imediat luate și transportate pentru cercetări la sediul Sectorului P.F. Nădlac. În urma verificărilor preliminare, polițiștii au stabilit că trei persoane au vârste cuprinse între 15 și 17 ani și 10 adulți cu vârste cuprinse între 18 și 42 de ani și sunt cetățeni ce provin din Irak, Siria și Palestina.

Toți încercau să ajungă în statele din vestul Europei. La începutul lunii septembrie, tot la Vama Nădlac, polițiștii au găsit 41 de migranți ascunși într-un TIR, iar la începutul lunii iulie, polițiștii de frontieră au depistat un număr de 25 de migranți din Turcia, Palestina, Irak, Egipt și Siria, ce încercau să treacă ilegal în Ungaria, ascunși în mașini. Trei dintre cetățenii străini au fost găsiți în portbajaul unei mașini, iar alți doi erau ascunși pe axa unei semiremorci.

Potrivit anchetatorilor care se ocupă de acest caz, șoferul turc este cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de trafic cu migranți, iar cetățenii depistați ascunși în mașină sunt cercetați pentru trecerea ilegală a frontierei de stat.

Datele Inspectoratului General pentru Imigrări din 2018 a raportat un număr de 120.399 de cetățeni străini întregistrați în țara noastră. În perioada 2015-2016 au fost detectate peste 2,3 milioane de traversări ilegale, conform datelor oferite de Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă. În anul 2019, numărul total al traversărilor ilegale în Uniunea Europeană a scăzut la 141.846, cel mai scăzut nivel din 2013, și o scădere de 5 % față de 2018.

=