Politicianul din Arad spune că a fost inspirat de solicitările proprietarilor de terenuri, fermieri. Aceștia s-au plâns că sunt  afectați în acest moment de exploatarea petrolului și a gazelor naturale.

În ședința de miecuri, 24 februarie, depuații au modificat legea care permite acestor companii să aibă drept de servitude asupra terenurilor agricole în timpul exploatărilor.

Varga explică raționamentul modificărilor legislative, făcând referire la interesul fermierilor.

„ Sunt de acord că explorările şi exploatările resurselor de petrol ar trebui să se dezvolte. Trebuie să se aibă în vedere şi protejarea interesului personal al proprietarilor acestor terenuri.  Cu limitări cât mai mici asupra folosinţei terenurilor lor”,spune Varga, citat de aradon.ro

Arad. Glad Varga vrea limitarea drepturilor companiilor petroliere

Asociația Română a Companiilor de Explorare și Producție Petrolieră(ROPECA) are un alt punct de vedere față de parlamentari.

Încă de  anul trecut s-a opus acestei măsuri și a cerut reexaminarea legii privind vânzarea terenurilor agricole. Companiile petroliere susțin că este important să nu se blocheze investițiile din România.

Ce le interzice legea

„ Această lege interzice tuturor cetăţenilor, români şi străini, care nu sunt fermieri cu activitate în România în ultimii cinci ani să cumpere terenuri agricole. Dacă legea va intra în vigoare, doar fermierii actuali cu activitate agricolă în România vor mai putea cumpăra terenuri agricole. Actul normativ ar face imposibil ca un român sau un cetăţean străin care nu are afaceri în agricultură să mai poată deveni proprietar de teren şi fermier.

Mai mult decât atât, odată cumpărat, terenul trebuie folosit numai pentru activități agricole. Astfel, companii românești cu alt obiect de activitate, dar care au nevoie de teren în extravilan pentru activitatea lor. Așa cum sunt companiile petroliere, nu îl vor putea achiziționa ori închiria pentru derularea de operațiuni petroliere, conform legii adoptate„ se arată în memoriul ROPECA.

Parlamentarii susțin, însă, că investițiile din acest sector sunt în proporție de 5% față de cele din agricultură, care depățesc 70%