Județul Arad se află pe primul loc pe țară, din punct de vedere procentual, la numărul de pacienți cu cancer. În anii precedenți, în județul Arad au murit din cauza cancerului aproape 2.000 de oameni. Cele mai multe persoane au pierdut lupta cu viața după ce au suferit de cancer la bronhii şi plămâni.

Locul doi este ocupat de cancerul de sâng, care a ucis nu mai puţin de 95 de persoane. Cancerul la ficat, la prostată, la vezica urinară sau la pancreas sunt şi ele printre suferinţele care au doborât arădenii.

Conform statisticilor, aproape 99% din cazurile de deces, pacienții aveau o comorbididate, iar peste 70 % chiar și două. Cele mai întâlnite țin de afecțiunile cardiace, diabet și obezitate.

Arad. Pandemia de COVID-19, un adevărat pericol pentru cei cu cancer

„Nu vreau să fiu judecat și nu vreau să par cinic, dar în toată lumea, covidul a luat viata celor care si asa erau o povara pentru ei și pentru cei din jur. Oamenii care se chinuiau în stadii terminale de cancer, avansate de diabet, patologii cardiovasculare ireversibile decompensate. Iată că lucrul acesta s-a întâmplat și în Franța, și în Italia și din păcate și în Republica Moldova”, a declarat Nicolae Furtună, medic epidemiolog-șef.

Totodată, Sergiu Murg, medic arădean, specialist oncolog, a precizat că încearcă să fie un sprijin pentru pentru pacienții cu cancer.

„Când organismul nu răspunde la un tratament, caut nenumărate „piste” și căi de acces prin care pot să acționez și să stopez cancerul. O iau din nou și din nou de la capăt. Fac tot ce îmi stă în putință ca pacientul meu să nu plece nevindecat”, a precizat Sergiu Murg.

Pacienții cu cancer sunt cei mai predispuși la coronavirus

De asemenea, specialistul oncolog a precizat că COVID-19 reprezintă un adevărat risc pentru pacienții oncologici.

„În ceea ce privește COVID-19, pacienții oncologici sunt supuși unui risc suplimentar de infecție, dar trebuie pus în balanță riscul de infectare cu virusul SARS-Cov-2 față de întârzierea tratamentului oncologic specific. Trebuie să fim conștienți, cancerul este mult mai periculos decât virusul SARS-Cov-2, fiind o boală progresivă, trebuie acționat cât mai din timp.”, a conchis medicul specialist oncolog.