Criza unor medicamente de strictă necesitate, vitale,  îi afectează masiv pe pacienți, dar și pe medicii de familie.

Spre exemplu, o modificare la legea care prevede administrarea unor medicamente antialergice, impune medicilor de familie, stomatologilor să achiziționeze un ser (andrenalină) la prețuri mult mai ridicate.

Otilia Țigănaș, medic de familie din județul Arad, explică pe Facebook, ce presupune acest lucru și cum afectează actul medical.

Mai exact, pacienții sunt în pericol, deoarece antialergicul impus nu se găsește spre comercializare la acest moment.

Arad. Medicii avertizează asupra crizei de antialergice

Sintagma Adrenalină „pentru autoinjectare”, devenită text de lege, repet AUTOINJECTARE!!, face ca eu/noi medicii, să nu mai putem utiliza legal Adrenalina aia de 2 lei din aparat, ci să vânăm trimestrial una tip Epipen, FOARTE scumpă, acum negăsibilă, și chiar găsită – rapid ieșibilă din garanție.

Care-i logica modificării, alta decât să importe cineva TIR-uri cu această formă a adrenalinei și să mai facă un ban pe secetă? Că, la cabinetul meu, eu INJECTEZ, nu stau să mă uit cum se AUTOINJECTEAZĂ câte unul.

„Autoinjectata” e pentru omul alergic, s-o aibă în buzunar. Pentru, (poate), restaurante, mall-uri, coaforuri, mna… acele locuri FĂRĂ MEDIC, în care cineva ar putea avea o reacție anafilactică. Și să existe salvarea la îndemână” , scrie medicul de familie Otilia Țigănas.

Legea prevede amenzi cuprinse între 5000 și 20 000 de lei, dacă nu au acest tip de medicament în cabinete.

De ce este vitală adrenalina

Epinefrina sau adrenalina, cum mai este cunoscută în sistemul medical, salvează vieți.

Se administrează în cazul celor care fac șoc anafilactic. Astfel, dacă nu se intervine prompt cu acest medicament, se poate ajunge la deces.

Injectarea se face în cabinetele medicale, în spitale. Practic, nu poate lipsi din dotarea medicilor.

Medicii au mai atras atenția cu privire la faptul că din farmacii au mai dispărut medicamente pentru afecțiuni cronice. Unul dintre acestea, este Euthyroxul, un medicament pentru cei cu afecțiuni tiroidiene.

Avocatul Poporului a solicitat Ministerului Sănătății să intervină în favoarea pacienților.