Din cauza lipsei descentralizării, o localitate din Arad trece în scenariul roșu datorită unei persoane ce a ieșit pozitiv în penitenciar.

Horea Timiș, directorul DSP Arad, a explicat cum e posibilă o astfel de situație.

„O localitate trece în scenariul roșu: se limitează unele drepturi și are impact asupra economiei locale.

Un singur caz pozitiv poate să decidă soarta localității… Doar că acel caz cu CNP-ul în localitatea era pozitiv în… penitenciar”, a precizat Timiș.

Arad. Localitate ce intră în scenariul roșu datorită unei singure persoane testate pozitiv

Primarul localității a precizat că pe raza unității administrativ-teritoriale, unde își avea domiciliu, bărbatul încarcerat în penitenciar a fost confirmat pozitiv cu COVID-19. Autoritățile au trecut drept caz înregistrat în localitatea de domiciliu, deoarece cazurile sunt atribuite pe localități în baza adresei de domiciliu.

CNP-ul unui cetățean este consultat în baza de date a Direcției pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date, iar localitatea în care se află adresa de pe buletin primește cazul pozitiv, chiar dacă persoana nu locuiește acolo.

Șeful DSP Arad a precizat că singura soluție pentru a evita astfel de evenimente pe viitor este descentralizarea.

„Descentralizare – Trebuie ca DSP-urile locale să stabilească scenariile localităților, nu automat din platformă de la București”, a precizat Horea Timiș, citează aradon.ro.

Coronavirus în județul Arad

Conform datelor portalului data.gov.ro, în județul Arad zece persoane infectate și-au pierdut viața.

Șapte dintre acestea au murit la Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad. Ceilalți, cel mai probabil, la Spitalul Orășenesc Ineu. Aceeași sursă arată că în secțiile de Terapie Intensivă de la Arad și Ineu sunt internați peste 30 de pacienți infectați cu SARS-CoV2, toate paturile fiind ocupate.

De la începutul lunii aprilie și până acum și-au pierdut viața 45 de arădeni datorită infectării cu SARS-CoV-2. De la începutul pandemiei și până acum, peste 800 de persoane infectate cu noul coronavirus și-au pierdut viața, la Arad.