În data de 22 februarie, consilierii locali din Arad se vor aduna în cadrul unei şedinţe publice ordinare pentru a dezbate un număr de 50 de proiecte. Printre acestea se numără şi unul referitor la amenajarea unei noi pieţe în judeţ, respectiv, o piaţă volantă agroalimentară.

Concret, este vorba despre înfiinţarea unei pieţe ţărăneşti de tip piaţă volantă, în Piaţa Avram Iancu din Arad. Iniţiatorul proiectului de faţă este consilierul local USR PLUS, Dorian Curcanu.

Ce anume este o piaţă volantă

Caracteristica principală care deosebeşte o piaţă volantă de celelalte o reprezintă structura de vânzare care conţine utilităţi asigurate, precum apă, canal şi electricitate, destinate pentru efectuarea comerţului cu amănuntul şi prestării de servicii adresate consumatorilor, din standuri a căror dotare este corespunzătoare.

Expunerea de motive cu privire la înființarea pieței, precizează următoarele:

„Având în vedere art. 7 alin. 1 și 2 din Hotărârea nr. 52 din 05.11.2020 a Comitetului Național pentru Situații de Urgență privind stabilirea unor măsuri suplimentare necesar a fi aplicate pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, prin care (1) se propune suspendarea activității piețelor agroalimentare în spații închise, târgurilor, bâlciurilor, piețelor mixte și volante și a talciocurilor, definite potrivit art. 7 alin. (1) din Hotărârea Guvernului nr. 348/2004 privind exercitarea comerţului cu produse şi servicii de piaţă în unele zone publice, cu modificările și completările ulterioare, prin care (2) se permite activitatea piețelor agroalimentare ce pot fi organizate în zone publice deschise, cu respectarea normelor de protecție sanitară.

Având în vedere Regulamentul de desfăşurare a activităţilor comerciale şi al pieţelor în municipiul Arad, adoptat prin HCL nr. 192 din 8 iunie 2017, prin care este permisă înființarea și funcționarea unor piețe volante în municipiul Arad. Ținând cont de necesitatea de a asigura spații de desfacere a produselor agricole obținute de producătorii agricoli în ferma/gospodăria proprie, pentru a permite locuitorilor din municipiul Arad să se aprovizioneze facil cu astfel de produse și totodată pentru a stimula micii producători agricoli din județul Arad”.

Pentru ridicarea pieței de tip piaţă volantă în locaţia respectivă, ,,Târguri, Oboare, Piețe” S.A. Arad va semna un protocol de colaborare cu Municipiul Arad.

În eventualitatea cazului în care acest proiect va fi aprobat, activitatea pieţei va începe în maxim 30 de zile de la intrarea în vigoare a hotărârii.