În municipiul Arad, însă, dezbaterea publică pe tema poluării fonice a fost un eșec total.

S-au prezentat doar două persoane din cadrul societății civile. Acestea au susținut că este inacceptabil ca spălătoriile auto să fie amplasate în centrul orașului. Pe lângă faptul că produc zgomot, nu au nicio legătură cu ce ar trebui să însemne centrul orașului, sub aspect urbanistic.

Oamenii sunt revoltați că au primit avize de funcționare în zona istorică a orașului.

Mai mult decât atât, societatea civilă reproșează administrației locale că în planul de gestionare al zgomutului nu este cuprins în acest lucru.

Arad. Cine își asumă responsabilitatea

S-a dorit tragerea unui semnal de alarmă cu privire la modul în care viața locuitorilor este afectată de zgomutul intens al orașului.

Arădenii sunt supărați că se dau autorizații pentru activități industriale, în zone istorice, care ar fi trebuit să fie protejate de lege.

Toată dezbaterea a fost doar la nivel de discuție, întrucât nu s-a conturat un plan concret de acționare. Oficialii Primăriei au notat pe agendă și au spus că se vor găsi soluții.

De asemenea, au încercat să paseze responsabilitatea la Garda de Mediu Arad.

Însă, sancțiunile pe care le-ar da Garda de Mediu Arad nu ar rezlva definitiv această problemă. Câtă vreme, nu se respectă un cadru de autorizație urbanistică. Oamenii spun că este imposbil ca o afacere să fie desființată. Să se intre cu buldozerul, după ce i s-a permis să funcționeze.

Situație similară la Cluj

O situație similară s-a înregistrat și la Cluj, unde oamenii au cerut demolarea unui hotel cu un aspect grotesc, din centrul istoric al orașului.

“ Nu am cum să nu fiu revoltat, când o secțiune importantă din zidul istoric medieval din Cluj ,adică prima grădină botanică din epoca barocă în spatele palatului Nemes-Bethlen era distrusă! Si masacrată de această clădire incredibil de urâtă. Tot aici s-a găsit și un sit arheologic important din epoca romană. Este o crimă împotriva patrimoniului imobil istoric. Spune mult despre politica PNL din Cluj”, a scris istoricul Szabó Csaba pe pagina sa de Facebook.