Conform Agerpress, în ultimele zile, în pădurile din Arad, autoritățile au descoperit peste 100 de cadavre de porci mistreți. Din primele cercetări, mistreții au fost uciși de peste porcină ce a început să facă ravagii în mai multe județe din țară.

Autoritățile se așteaptă ca numărul deceselor mistreților să crească în următoarea perioadă.  Reprezentanții Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor ( DSVSA) au declarat că decesele din ultimele zile au dost de două ori mai multe decât în tot anul 2020.

„Din păcate, lucrurile nu stau deloc bine. Este vorba de peste 100 de porci mistreţi găsiţi morţi în ultimele nouă zile. În cel puţin jumătate din cazuri a fost confirmată pesta porcină africană. Restul cadavrelor nu au fost investigate, dar presupunem că sunt tot rezultatul evoluţiei acestei boli.

S-a depăşit numărul de mistreţi găsiţi morţi în tot anul 2019, iar în 2020 au fost doar jumătate din acest număr”, a declarat luni, DSVSA Arad, Marcel Roşu.

Vânătoare de mistreți, interzisă

Directorul DSVSA Arad a mai precizat că cele mai afectate zone sunt Săvârșin și Gurahonț. Totodată, vânătoarea eficientă a mistreților ar reduce considerabil infectarea cu pesta porcină, dar o hotărâre judecătorească a interzis acest lucru.

„Ar trebui toţi mistreţii din zonele afectate să fie vânaţi, însă există o hotărâre judecătorească ce împiedică vânarea, de fapt împiedică vânarea la goană şi permite doar la pândă şi dibuire, dar în acest fel nu se poate face vânarea pe fondurile afectate.

De aici, rezultatele îngrijorătoare pe care le avem. Ne aşteptăm la un adevărat val de mortalitate la mistreţi, pentru că aceste animale stau în turme. Noi găsim exemplare izolate. În rare situaţii s-au găsit câte trei – patru cadavre la un loc. Ceea ce înseamnă că în următoarele săptămâni se vor găsi multe cadavre de mistreţi în păduri”, a spus şeful DSVSA Arad.

Peste porcină și efectele ei

Conform DSVSA Arad, pe 4 august 2020 a fost semnalat primul caz de peste porcină în județ. De atunci și până astăzi a fost confirmată la 268 de porci din gospodării, iar în total au fost uciși 2.268 de porci domestici.

În rândul porcilor mistreți au fost confirmate 204 de cazuri de imbolnăvire. Totodată, reprezentanții DSVSA au mai precizat că numărul real al cazurilor este mult mare.