Șofer turc prins cu un camion plin cu migranți

Eforturile polițiștilor din cele două țări s-au intensificat ca urmare a constatărilor de intensificare a traficului de persoane și încercare de trecere ilegală a frontierei de stat. Cazurile relativ frecvente de acest gen s-au reflectat și în presa maghiară, fiind evidențiat atât îngrijorătorul fenomen, cât și activitatea polițiștilor care a dat roade importante.

De data aceasta colaborarea româno-maghiară a surprins un caz care poate constitui un adevărat record în materie de trafic transfrontalier de persoane. Echipele de poliție de frontieră româno-maghiare au identificat un potențial suspect în persoana unui șofer turc care se deplasa cu un vehicul de mare capacitate către granița cu Ungaria dinspre România. Șoferul turc a fost oprit și s-a procedat la realizarea unui control amănunțit. La scurt timp, controlul a dovedit că șoferul turc a încercat să treacă ilegal frontiera cu un număr record de persoane. El avea ascunse în camion 68 de persoane a căror identitate urmează a fi stabilită în curând.

Cazul s-a reflectat și în presa maghiară

Presa maghiară, printre care și MTI, având ca sursă comunicatul poliției de frontieră Csanadpalota, a anunțat că șoferul turc care venea dinspre România a fost prins cu 68 de persoane în camion. Camionul era înmatriculat în Turcia.

Cercetările în acest caz continuă, iar șoferul turc a fost acuzat de către autoritățile române de trafic de persoane, iar migranții sunt cercetați sub acuzația de trecere ilegală a frontierei.

“În cadrul verificărilor preliminare, polițiștii de frontieră au stabilit că sunt cetățeni din Irak, Turcia, Siria, Palestina şi Egipt, 57 de adulți – cu vârste cuprinse între 18 şi 40 de ani – și 11 minori, cu vârste cuprinse între 15 şi 17 ani. În cauză, polițiștii de frontieră efectuează cercetări pentru a stabili întreaga activitate infracţională, urmând ca la finalizare să fie dispuse măsurile legale care se impun”, a precizat Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Arad.

România se confruntă cu un îngrijorător fenomen privind încercarea de a trece frontiera de către un număr considerabil de imgranți din țările orientale sau africane. O parte a acestora doar tranzitează teritoriul României în încercarea de a ajunge în țări vest-europene, în timp ce alții ajunși pe diferite căi în România solicită azil în țara noastră, dar în paralel contactează persoane care ar putea să le ajute pentru împlinirea obiectivului lor, România fiind de regulă pentru ei o țară de tranzit.