La Vărșand au fost prinși 15 sirieni care încercau ă treacă ilegal frontiera

Migranții de origine siriană, cu vârste cuprinse între 14 și 26 de ani, au fost descoperiți în urma controlului mai amănunțit efectuat de poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Vărşand.

Astfel, marți, 5 ianuarie, în jurul orei 22:00, la Punctul de Trecere a Frontierei Vărşand, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de frontieră – pe sensul de ieşire din ţară -, un cetăţean român aflat la volanul unui ansamblu rutier înmatriculat în România. Acesta transporta, conform documentelor de însoţire a mărfii, anvelope auto, pe ruta România – Franţa, relatează aradon.ro.

În urma efectuării controlului asupra mijlocului de transport, în interiorul acestuia au fost descoperiţi, ascunşi în compartimentul marfă, deasupra anvelopelor, 15 cetăţeni străini.

Poliția de Frontieră continuă cercetările

“Persoanele au fost preluate și transportate la sediul Sectorului Punctului de Frontieră Vărşand pentru cercetări, unde, în urma verificărilor, poliţiştii de frontieră au stabilit că grupul este format din 12 adulţi şi trei minori, cetăţeni din Siria, cu vârste cuprinse între 14 şi 26 de ani. Tinerii au declarat că intenţionau să treacă ilegal frontiera pentru a ajunge ilegal în vestul Europei. Polițiștii de frontieră efectuează cercetări pentru a stabili întreaga activitate infracţională, urmând ca la finalizare să fie dispuse măsurile legale care se impun”, au declarat reprezentanții Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Arad, care au fost deosebit de solicitați cu situații de acest gen în ultimele luni de zile.

Dacă în cazul câtorva încercări de trecere ilegală și favorizare a frontierei de stat a României au fost implicați șoferi străini, îndeosebi turci, mai recent se constată că la astfel de acte se dedau și șoferi de cetățenie română, care par a ignora sau a nu conștientiza complet pedepsele la care se expun și gravitatea faptei pe care o sprijină. Imigranții care au încercat să meargă ilegal spre țările vest-europene au fost, de regulă, în ultima perioadă solicitanți de azil în România, dovedind viabilitatea fenomenului conform căruia România este pentru aceștia o țară de tranzit.