Curtea de Apel Timişoara l-a condamnat definitiv la patru ani şi patru luni de închisoare cu executare. Prima instanţă l-a condamnat pe Marian Toader în martie 2020 la patru ani de închisoare.

Conform soluţiei pe scurt publicată pe portalul Curţii, Marian Toader a fost condamnat la un an pentru constituirea unui grup infracţional organizat, la trei ani pentru abuz în serviciu şi la trei ani de închisoare pentru spălare de bani. Instanţa a decis ca pedeapsa rezultantă să fie de patru ani şi patru luni închisoare, rezultată din pedeapsa cea mai grea, de trei ani, plus o treime din celelalte pedepse.

Marian Toader, pe lângă pedeapsa cu inchisoarea, a pierdut și dreptul de a fi ales într-o funcţie publică.

În același dosar, Radu Viorel-Popa a fost condamnat la 6 ani de închisoare. Valer Pop și Jean Cîrja au fost condamnați la câte 5 ani de închisoare.

Cum au procedat primarul comunei Zăbrani și complicii

În 2015, DNA anunţa că, în perioada 2010 – 2014, Radu Viorel Popa, reprezentant al firmelor Belle Fruct şi Best New Mill, şi Marian Toader, primar al comunei Zăbrani, au constituit un grup infracţional la care au aderat ulterior şi Jean Cîrja şi Valer Pop, reprezentanţii unor firme, în vederea obţinerii pe nedrept de fonduri europene.

Cu prilejul campaniilor din anii 2010-2011 şi 2011-2012, Viorel Popa a depus la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Arad patru cereri prin care a solicitat sprijin financiar în domeniul plantaţiilor viticole, pentru două terenuri cu suprafeţe de 56 ha, respectiv 175,86 ha. Ulterior, au fost depuse mai multe documente false întocmite cu complicitatea altor persoane.

Se solicitase arendarea terenurilor, ceea ce presupunea plata unei redevenţe către Primăria Zăbrani în valoare de 110.250 euro. Primarul Marian Toader a fost cel care i-a pus, totuși, la dispoziţie lui Viorel Popa terenurile în mod gratuit.

Ulterior suprafaţa 56 ha de plantaţie viticolă a ajuns în exploatarea unei societăţi controlate în mod indirect de primarul Toader.

Sume fraudate

„Valoarea totală a sumelor de bani încasate pe nedrept de firma administrată de inculpatul Popa Radu Viorel în cadrul celor două campanii de reconversie viticolă este de 13.666.917 lei reprezentând valoarea sprijinului financiar nerambursabil pentru două campanii agricole”, menţiona un comunicat DNA .

În comunicatul DNA  Nr. 2032/VIII/3 din 23 decembrie 2015 se mai afirmă:

„O parte din foloasele obţinute (1.911.580 lei) de inculpaţii Popa Radu Viorel, Cîrja Jean şi Pop Valer, ca urmare a obţinerii pe nedrept a fondurilor nerambursabile, au fost ulterior supuse unor proceduri de „albire” sau „spălare”, pentru a crea aparenţa de legalitate, de onestitate a mijloacelor băneşti obţinute în modalitatea arătată mai sus. Mai mult, în cursul anului 2013, inculpatul Popa Radu Viorel a dedus, solicitat şi obţinut rambursarea TVA, în sumă de 141.076,84 lei, aferentă unor operaţiuni comerciale, stabilite ca fiind nereale, finanţate cu fonduri nerambursabile, provenind din bugetele UE (operaţiuni comerciale scutite de TVA)”