Astfel, în fața Judecătoriei Arad, zeci de persoane vor protesta autorizat, miercuri, 12 mai.
Mai exact, este vorba despre cazul polițistului din Arad, Ovidiu Costea, condamnat cu suspendare în 2016, pentru o presupusă mită. El susține că totul a fost o înscenare, o răzbunare din partea Direcției Generale Anticorupție(DGA) iar acest lucru înseamnă, conform Codului Penal, infracțiunea de mărturie mincinoasă.
De altfel, procesul polițistului Ovidiu Costea a continuat, chiar și după ce martorul mincinos a mers să le spună procuorilor că a mințit . S-a autodenunțat, dar nu a fost luat în seamă, relatează aradon.ro
Arad. Procurorii scot oamenii în stradă.
Judecătorii din Arad vor decide asupra acestui caz de mărturie mincinoasă, soldat, însă, cu o condamnare definitivă pentru polițistul Ovidiu Costea. El s-a constituit parte civilă în dosar, iar câțiva reprezentanți ai unui ONG care luptă pentru drepturile omului. Vor fi prezenți în fața instanței. Protestul lor e simbolic și vor să arate că au fost deja încălcate garanțiile unui proces penal.
România ar putea fi obligată de CEDO să plătească o sumă uriașă
Cazul ar putea crea un precdent, iar dacă va fi sesizată, CEDO ar putea condamna statul român. Asta înseamnă că ar putea fi plătite daune morale și materiale pentru abuzul procurorilor, din banii tuturor românilor. CEDO a menționat, în repetate rânduri, că este interzisă condamnarea unui om pe baza unui simplu denunț. Fapta este de o gravitate maximă, cu atât mai mult cu cât denunțătorul a recunoscut că a mințit. Dreptul la un proces echitabil presupune, printre altele, ca niciun om să nu ajungă în instanță, reținut, condamnat, fără probe concrete. Având în vedere că pe fondul procesului, polițistului Ovidiu Costea i s-ar fi putut analiza probele din dosar în mod clar, este uluitor cum unii magistrați încalcă jurământul privind apărarea drepturilor omului.
De altfel, România este printre țările care a primit cele mai multe condamnări și a fost obligată să achite sume uriașe, cu titlu de daune celor care au suferit condamnări inutile.
Cu toate acestea, statul român nu s-a întors împotriva niciunui magistrat român, pentru a achita din salariul său erorile.
Despre condamnările CEDO puteți citi pe larg aici.
sursă foto: specialarad.ro