„La Arad, istoria unei identităţi culturale locale are o adresă. Încă!”, sunt de părere iniţiatorii unei scrisori deschise înaintată către autorirățile arădene cu două zile înainte de renunţarea la Teatrul Vechi (Hirschl) din partea CLM.

În cursul zilei de vineri, aleşii municipali vor fi chemaţi să voteze pentru neexercitarea dreptului de preemțiune privind achiziționarea Teatrului Vechi din Arad. Cu doar două zile înainte de regretatul eveniment, societatea civilă arădeană a trimis o scrisoare deschisă pentru a salva acest monument istoric.

Astfel, în cadrul acestei scrisori, asociaţiile semnatare vin cu propunerea către autorităţi de a realiza un parteneriat public-privat pentru transformarea Teatrului Vechi şi a Casei Hirschl într-un complex de interes cultural şi turistic la nivel european.

Scrisoarea înaintată pentru a salva Teatrul Vechi

Mai jos, puteţi citi scrisoarea integrală adresată primarului şi consilierilor municipali arădeni.

Având în vedere solicitarea pentru exprimarea votului CLM Arad privind renunţarea la dreptul de preemţiune pentru achiziţionarea clădirii monument istoric Teatrul Vechi (Hirschl), de pe strada Gheorghe Lazăr, nr. 3, subscrisele:

DRW Arad, Asociaţia Underground Festival, Fundaţia Art Clasic, Asociatia Aradi Kamaraszinhaz, Asociaţia „Vasile Goldiş” Arad, Fundaţia Culturală Româno-Germană „Marco Polo”, Asociaţia „Aradul literar”Asociaţia „Miloş Cristea

Comunitatea Evreilor din Arad, Asociaţia cultural sportivă a minorităţii sârbe „Kolo” din Arad, reprezentate prin Gheorghe Schwartz, cetăţean de onoare al Aradului, ne exprimăm îngrijorarea faţă de posibilitatea ca patrimoniul cultural local al Aradului să fie văduvit, iremediabil, prin pierderea unuia dintre cele mai importante monumente istorice, respectiv Teatrul Vechi, construit în 1817 de Iacob Hirschl.

Teatrul Vechi este monumentul istoric care confirmă multiculturalitatea şi convieţuirea multinaţională din Arad, de-a lungul celor peste 200 de ani de existenţă a acestui edificiu. Aici s-au prezentat şi pus în scenă spectacole de teatru şi filme în toate limbile comunităţilor naţionale din Arad, indiferent de forma de guvernare statală în care era inclus oraşul Arad.

Pe lângă faptul că este cea mai veche clădire de teatru de pe actualul teritoriu al României (dimpreună cu Teatrul de la Oraviţa, inaugurat în acelaşi an, 1817), Teatrul Vechi este şi sediul primului cinematograf din România, inaugurat în 1903.

Deşi nu are o valoare arhitecturală importantă, Teatrul Vechi are o valoare inestimabilă în configurarea identităţii culturale a Aradului. Or, odată pierdută, identitatea culturală a unei comunităţi, cum este cea arădeană, nu va mai putea fi recuperată niciodată”.