Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a lansat  în ultima zi din 2020 o licitaţie în Sistemul Electronic de Achiziții Publice pentru expertizarea lucrărilor efectuate la pasajul din zona Micălaca  şi ducerea la bun sfârșit a  proiectului tehnic. Firma care avea contractul a renunțat la el după 10 ani de la începerea construcțiilor.

Neînțelegerile dintre autorități și proprietarii de terenuri din zona șantierului a reprezentat motivul pentru care antreprenorul a decis ,,înghețarea” definitivă a contractului, informează surse din cadrul CNAIR pentru aradon.ro. De asemenea, firma a avut cheltuieli suplimentare datorită conservării șantierului, nereușind să atragă alte fonduri din partea statului român.

Neputință și nepăsare timp de 10 ani

După nici câteva luni de la semnarea contractului de către firma Implenia Baugesellshaft m.b.H în aprilie 2018, lucrările au fost blocate datorită proprietarilor de terenuri din zona șantierului. Proprietarii nu au fost de acord cu modificarea și relocare instalațiilr de transport a energiei electrice. Dintre cei 25 de proprietari , doar câțiva și-au dat acordul pentru ca muncitorii să traverseze cu utilaje terenurile pentru a lucra la instalarea stâlpiilor de susținere a liniilor electrice.

Cel mai recent termen pentru inaugurarea pasajului era luna februarie 2020. Direcția Regională de Drumuri și Poduri Timișoara va trebui să soluționeze situația terenurilor, în parteneriat cu Primăria Arad, pentru reluarea lucrărilor.

Situația pasajului

Stadiul de realizare la obiectivul ,,Pasaj denivelat pe centura de ocolire Arad ( DN7 km 540+ 248) peste CF Arad- București”, după zece ani, este de doar 36 %. Cel mai probabil, la jumătatea anului 2021 se va organiza licitația pentru atribuirea lucrărilor, asta pentru că realizarea proiectului tehnic va dura cel puțin șase luni. Procedura va dura, cu siguranță, câteva luni, iar șantierul , dacă nu vor exista contestații, se va deschide în toamna anului 2021 sau cel mai târziu la începutul anului 2022.

Conform anunțului de pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice, valoarea totală pentru expertizare și proiectare este de aproximativ 68.000 de euro.