Fostul candidat la postul de primar al Aradului, Sebastian Bulumac, a prezentat situaţia observată la două familii care sunt angajate sau colaborează cu Filarmonica. Potrivit acestuia, familiile respective încasează lunar mii de euro de la instituţie.

„Actuala administrație a moștenit aceeași mentalitate și atitudine””

Urmare a nenumăratelor scrisori publice semnate şi publicate de către artiştii care au colaborat cu Filarmonica Arad şi a declaraţiei viceprimarului Lazăr Faur conform căreia oraşul ar trebui să aibă alte priorităţi decât Filarmonica, fostul candidat la funcţia de primar, Sebastian Bulumac, a intervenit spunând că dacă s-ar necesita tăieri din bugetul pentru salarii, acestea nu ar trebui făcute de la orchestră şi cor.

„Trebuie să recunosc că în ultimele zile am avut mai multe încercări de a scrie un text despre situația de la Filarmonică, dar de fiecare dată am renunțat după câteva rânduri. De ce? Dintr-un amestec de stări: tristețe, furie, deznădejde și poate și dintr-un sentiment de redundanță. După 15 ani de diferite experiențe și tangențe cu ceea ce a însemnat tipul de administrație din Arad, precum și echipa (oarecum e aceeași) de oameni ce o compun, nu mă surprinde intenția de a desființa o instituție simbol”, scrie Bulumac în deschiderea scrisorii sale.

Acesta a continuat afirmând faptul că:

„Bugetarea instituțiilor culturale de tradiție nu a fost niciodată pe placul fostului primar, care strâmba mereu din nas când își punea semnătura pe repartiția sumelor către Teatrul Clasic, Teatrul de Marionete (distrus între timp ca entitate juridică, deși e printre puținele care mai există în țară și chiar în Europa) și Filarmonica Arad.

Impactul electoral e nesemnificativ și le-ar fi plăcut să redirecționeze aceste sume către actele de “cultură” veritabile organizate de Centrul Municipal de Cultură: festivaluri, zilele vecinilor, de fapt niște paranghelii. Văd că și actuala administrație a moștenit aceeași mentalitate și atitudine”.

Acuzele lui Bulumac

Municipalitatea este acuzată de Bulumac pe motiv că ar profita de pandemie pentru a concedia angajaţii instituşiei.

„Momentul ales nu e întâmplător. Se profită de lipsa spectatorilor, imposibilitatea organizării unor proteste și e folosit ca pretext anul dificil în care fonduri consistente au mers către spitale. Am citit astăzi un mesaj meschin, o tentativa de justificare a viceprimarului Aradului, Lazăr Faur, care se folosește de un șantaj: vreți Filarmonică, atunci mărim impozitele.

Nu știu ce ar mai putea mări deoarece impozitele în Arad au fost mereu la maximum, atât pentru firme cât și pentru persoane fizice. I-aș sugera atât lui cât și colegilor să arunce o privire pe bugetul Centrului Municipal de Cultură (30 de angajați, aproape toți fără nicio legătură cu arta sau cultura dar aproape toți angajați consilieri culturali superiori) peste nepotismele și afacerile în familie de la Compania de Transport Public (își mai amintește cineva de licitația secretă de terenuri, făcută și cu complicitatea unui fost ziarist, devenit recent om de curte?) și CMCA”, scrie acesta.

Sebastian Bulumac: „Nu orchestra și corul ar trebui atinse”

După acestea, Bulumuc a prezentat situaţia întâlnită la două familii. Succint, mai multe rude care se ocupă, cel puţin oficial, de mai multe servicii pe care Filarmonica le oferă, beneficiază de mii de euro lunar de la instituţie.

„Dacă s-ar pune problema reducerii bugetului de salarii la Filarmonică, nu orchestra (oricum incompletă de multă vreme) și corul ar trebui atinse. Primarul, la fel ca viceprimarul știu bine ce se întâmplă acolo și cum se sifonează fonduri cu oamenii agreați de partid, unii din ei aduși de fostul director, controversatul Alin Văcean și păstrați și de re-re-re-evaluatul Orban. Să le dau o mână de ajutor în cazul în care au lacune de memorie:

– Familia angajată la Filarmonică cu multiple sarcini pe hârtie (pompier, casier, poștaș) firma de transport a familiei ce există doar pentru a emite facturi către Filarmonică.

– A doua familie din instituție, șeful de la resurse umane (magazioner inițial) cu soția adusă și ea ca să plimbe câinele pe mal; și aici există o firmă de familie, ce întreține pagina web a Filarmonicii, cu facturi emise lunar de 3.000-7.000 EUR; practic cu banii aceștia faci un site complex în fiecare lună”, precizează Bulumac.

Cât despre orchestra arădeană, Sebastian Bulumac spune că „Din punct de vedere artistic orchestra arădeană e cea mai mică și ieftină instituție filarmonică din Uniunea Europeană. De exemplu Oradea si Satu Mare sunt la diferență enormă ca și componență și buget de salarii”.