Staţia de sortare a gunoaielor din judeţul Arad este funcţională, iar în momentul de faţă nu a rămas decât să se decidă ce deşeuri vor fi aruncate, în vederea reciclării acestora.

Astfel, primarii din judeţ, din zona 1,  s-au întâlnit la sediul CJ Arad pentru a fi anunţaţi că se intră „în pâine” în ceea ce priveşte colectarea selectivă. În afara acestora, la şedinţă au participat şi:

  • Vicepreşedintele CJA, Răzvan Cadar.
  • Directorul adjunct al ADI Deşeuri, Simona Stan.
  • Reprezentanţii firmei Retim, care se ocupă de colectarea gunoiul în zona 1 a judeţului.

Răzvan Cadar: „Am decis să pornim o campanie activă”

Scopul şedinţei a fost în principiu discutarea pe tema campaniilor de informare referitoare la modul în care deşeurile urmează să fie selectate pentru reciclare.

„Această colectare selectivă s-a desfășurat și până acum, la un anumit nivel. Doar că acum, împreună cu operatorul, am decis să pornim o campanie activă.

Prin aceasta ne dorim să convingem arădenii de importanța selectării deșeurilor, în special a separării celor reciclabile, astfel încât acestea să ajungă, într-o proporție cât mai mare în stațiile de sortare, nu la depozitul conform.

Succesul în acest demers are la bază omul, arădeanul, care trebuie să realizeze cel dintâi că prima și cea mai importantă selectare a deșeurilor o facem fiecare dintre noi în gospodăria proprie.

Am încredere în acest parteneriat cu arădenii și sunt convins că, la încheierea campaniei, gradul de colectare selectivă va fi mult mai ridicat”, a spus Răzvan Cadar, după şedinţa cu primarii.

Colectarea selectivă şi riscul de penalizare crescut

După câtiva ani de când Retim şi-a asumat colectarea selectivă în Arad, de care însă, nu s-a ocupat, ADI Deşeuri a anunţat că dacă indicatorii propuşi de către judeţ în master planul de deşeuri implementat prin accesarea fondurilor europene nerambursabile,, nu vor fi respectaţi, atunci riscul de penalizare creşte considerabil.

„Sistemul de colectare a deșeurilor s-a implementat ca urmare a unui proiect european, care are anumiți indicatori de performanță, un anumit grad de colectare selectivă a deșeurilor.

Este foarte important să atingem aceste obiective, evitând astfel eventualele penalități aplicabile de către Ministerul Mediului.

Îmi doresc să derulăm această campanie inclusiv în școli, atunci când acestea se vor deschide, deoarece copiii sunt mai deschiși spre nou, au o viziune și o dorință mult mai mari”, a spus şi Simona Stan, director adjunct ADI SIGD Arad.