În momentul de faţă, staţiunea Moneasa, aceea care este singura din judeţul Arad ce prezintă un interes la nivel naţional, trece prin cea mai mare criză pe care a înregistrat-o în ultimele decenii.

Mai exact, de luni bune de zile turiştii nu mai sunt prezenţi, unităţile de cazare şi restaurantele şi-au întrerupt activitatea din cauza pandemiei, iar tichetele de vacanţă care nu vor mai fi finanţate de către Guvern, vizează în acest an nu doar sectorul HoReCa din staţiune, ci şi administraţia locală, care încasează taxe de pe urma activităţilor economice.

Ioan Nuţu Herbei: “Cea mai proastă decizie”

Potrivit primarului din comuna Moneasa, Ioan Nuţu Herbei, situaţia actuală este deja gravă şi nu este de aşteptat ca turismul în zonă să revină prea curând fără acele tichete de vacanţă. În ciuda restricţiilor impuse de către autorităţi din cauza pandemiei, în luna mai, proprietarii de hoteluri şi pensiuni sperau să îşi reia activitate.

Conform acestora, nu s-ar fi dat înlături de a fi lucrat chiar şi la o capacitate mai mică, în condiţiile în care ar fi avut turişti, însă aceştia vor fi foarte puţini fără voucherele respective.

“Din păcate, fără tichetele de vacanţă vom fi afectaţi în foarte mare măsură. Am fost deja afectaţi din cauza pandemiei, iar acum primim o altă palmă. Este cea mai proastă decizie care putea să fie luată, primi lovitura de graţie. Dacă am funcţionat la capacitate de 30 la sută în ultimul an, fără tichete vom fi şi mai afectaţi, activităţile vor fi neprofitabile”, a declarat primarul.

Staţiunea Moneasa fără turişti

În momentul de faţă, comuna Moneasa este efectiv pustie şi pentru prima oară, de Crăciun şi Revelion nu s-au înregistrat mulţi turişti în zona aceasta, asta în condiţiile în care în anii precedenţi gradul de ocupare a locurilor de cazare atingea chiar şi 90%.

“În continuare hotelurile şi restaurantele sunt închise. Probabil sunt câteva vile care oferă locuri de cazare, dar nu avem turişti. Vă daţi seama că marea majoritate a unităţilor nici nu vor fi redeschise la vară, pentru că ar fi pe pierdere. Restricţiile impuse de pandemie şi lipsa voucherelor vor reduce numărul turiştilor la un minim istoric”, spune primarul comunei.

Scădere drastică

Pe fondul pandemiei actuale, staţiunea Moneasa a fost extrem de afectată în anul precedent, având un grad de ocupare a locurilor de cazare de numai 30%. Primarul comunei este de părere că în cazul în care statul nu ar fi oferit în 2020 vouchere de vacanţă, numărul cazărilor ar fi fost şi mai mic din cauza faptului că majoritatea persoanelor care au venit în staţiune au folosit şi acest instrument de plată.

De asemenea, prin anularea anumitor evenimente traniţionale, precum Festivalul Clătitelor, zilele comunei sau Festivalul Ceaunelor, s-au pierdut până şi vizitatorii ocazionali de o zi.

Cu un an înainte, în 2019, locurile de cazare au fost ocupate în proporţie de 75%, adică aproximativ 1.700 de locuri în hoteluri, pensiuni, tabere pentru copii şi vile.