Potrivit procurorilor din Arad, în perioada 2019-2020 au cumpărat extinctoare și alte echipamente de stingere a incendiilor. Valoarea fiecărui contract depășeste 10 000 de lei, iar la firma fostului polițist au fost găsite peste 1500 de astfel de contracte.

Arad. Verificări false. Siguranța cetănenilor în pericol

În fapt, procurorii explică și care este adevărata faptă penală. Nu încheierea contractelor cu firma polițistului din Arad este problema, ci faptul că acesta condiționa părțile pentru verificări. Totul în detrimentul siguranței publice. Oricând, s-ar fi putut produce o tragedie, având în vedere că echipamentele de stingere a incendiilor nu erau verificate în mod real.

Procurorii au aflat totul

Fostul polițist care făcea afaceri pe siguranța publică a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, au transmis, azi, reprezentanții IGPR.

“În baza contractelor, ar fi avut obligația să presteze servicii de mentenanță (verificare, încărcare, reparare) a echipamentelor de protecție (extinctoare, hidranți). Aceste servicii s-ar fi realizat fără verificarea efectivă a bunei funcționări, astfel s-ar fi înlocuit sigilii, etichete de conformitate și de valabilitate. Gravitatea este dată de amploarea actelor materiale care vizau inclusiv spitale, școli, unități militare, penitenciare, sedii ale unor instituții publice, stații de alimentare cu carburant, companii de transport public, companii de transport aeriene, companii de producere a energiei termice, electrice și nucleare, combinat chimic etc. Beneficiarii s-ar fi aflat în eroare cu privire la funcționalitatea și calitatea echipamentelor de stingere a incendiilor. Din acest motiv,  ar fi achitat sume considerabile pentru aceste servicii”, au precizat anchetatorii.

Peste 200 de percheziții domiciliare au avut loc, în toată țara. Fostul om al legii ai reuțit să păcălească sute de persoane și mai ales reprezentanți ai instituțiilor publice-cheie.

 Gradul de periculozitate al faptelor comise este foarte ridicat prin crearea unei stări de pericol cu privire la viața, sănătatea, și integritatea persoanelor, cât și cu privire la patrimoniul acestora, se arată într-un comunicat de presă transmis  de Poliția Română.