Familia unei paciente, aflată în moartea cerebrală, şi-a dat acordul ca organele rudei lor să fie donate pentru salvarea altor vieţi. Ficatul a fost transplantat unui pacient la Institutul Clinic Fundeni, iar rinichii recoltați au salvat viețile a doi pacienți, operația de transplant având loc la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj Napoca.

„Echipele medicale implicate în activitatea de transplant fac eforturi deosebite pentru ca această activitate să continue, iar şansa la viaţă pentru alţi pacienţi să nu fie irosită. În ciuda tuturor dificultăţilor şi restricţiilor impuse de pandemia COVID 19, la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Arad a avut loc prima prelevare multiorgan din acest an, urmată de trei intrevenţii salvatoare de transplant hepatic şi renal. Responsabilitatea şi profesionalismul echipei de coordonare a spitalului arădean, formată din As. Dana Moţ – coordonator de transplant, Dr. Adrian Crişan şi Dr. Cristian Nicolescu – kdp, a medicilor şi asistentelor din secţia ATI, precum şi a implicării conducerii acestei unităţi sanitare au făcut posibil ca azi să spunem din nou DA pentru VIAŢĂ!”, a transmis Agenția Națională de Transplant (ANT).

Măsuri excepționale la Fundeni, în timpul pandemiei de coronavirus

Intervenţia de prelevare a ficatului a fost realizată de echipa chirurgicală de suport a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad, coordonată de Dr. Mihai Roşu, iar cea a rinichilor de echipa Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj, formată din Dr. Dan Pop, Dr. Andrei Tomuţa şi Dr. Bogdan Tichil. Efortul lor a fost preluat de echipele de transplant ale centrelor de excelenţă din Bucureşti şi Cluj Napoca.

„În aceste vremuri de pandemie, la Centrul de Transplant Hepatic din cadrul IC Fundeni, condus de Prof.Dr. Irinel Popescu, au fost luate măsuri excepţionale pentru ca intervenţia de transplant să se poată desfăşura în condiţii de siguranţă, fiind mobilizate inclusiv echipe de medici ATI voluntari care să sprijine restul solicitărilor din spital. Astfel, echipa de chirurgi, coordonată de Dr. Doina Hrehoreţ, alături de efortul deosebit al echipei ATI conduse de Prof.Dr. Dana Tomescu, au încheiat cu succes încă o intervenţie de transplant hepatic, salvând viaţa unui pacient aflat în suferinţă.

În acelaşi timp, alţi doi pacienţi, o femeie de 47 de ani şi un bărbat de 46 de ani, au primit şansa mult aşteptată pentru un transplant renal la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj Napoca. Agenţia Naţională de Transplant mulţumeşte familiei donatoarei şi echipelor medicale din spitalele implicate pentru munca şi efortul pe care îl depun în lupta pentru viaţă”, se mai arată în mesajul Agenției Naționale de Transplant.