Un bărbat din localitatea Fântânele, județul Arad, are ca și animale de companie urși buni de mai bine de 30 de ani. Secretarul de stat în Ministerul Mediului, Robert Szep, a precizat că urmează ca legea să fie modificată și solicită un nou control la bărbatul unde urșii trăiesc.

„Este o situație din care nu știu cum ieșim la ora actuală, în schimb, pot să recomand colegilor să continuăm eforturile, să mai deschidem un control și să reluăm procedurile, să avem un dialog cu colegii de la ANSVSA și să găsim soluțiile pentru a le crea condiții mai favorabile acestor exemplare”, a declarat Robert Szep, informează Libertatea.

Conform autorităților, urșii sunt ținuți în spații de 80-90 de metri pătrați. În momentul de față au mai rămas două exemplare de urs carpatin: o femelă de 29 de ani și puiul ei, dee 15 ani. Chiar dacă este ilegal să ca o persoană fizică să dețină animale sălbatice, bărbatul din Arad nu a încălcat legea în momentul achiziționării animalelor. În anii 90 nu exista o astfel de lege care să interzică deținerea de animale sălbatice.

Garda de Mediu a investigat acest caz

Nicolae Badea, directorul controlului biodiversității în Garda Națională de Mediu, susține că, pentru moment, nu pot face nimic pentru urși.

Secretarul de stat în Ministerul Mediului a precizat că se pregătesc mai multe măsuri.

Pregătim un set de măsuri, sper ca anul acesta să avem și modificările în acest sens aprobate”, a spus Róbert Szep.

De asemenea, un expert în carnivore mari la WWF România, Cristian-Remus Papp, a susținut că astfel de cazuri sunt rare, iar animalele ținute în captivitate trebuie eliberate, iar legislația modificată.

Urși ținuți în captivitate datorită unei breșe în legislație

„Situația este una îngrijorătoare, atât timp cât autoritățile nu au, aparent cel puțin, pârghiile legale să intervină. Mai ales că vorbim de animale sălbatice strict protejate de lege, private de libertate, dar și de spațiu.

Și în acest caz particular, după atâția ani de captivitate, cea mai bună soluție ar fi să li se ofere un trai mai bun acestor urși, adică să beneficieze de un spațiu mai mare, amenajat corespunzător. În acest sens, ei ar trebui în mod normal să fie plasați într-un centru specializat de îngrijire a urșilor, cum este cel de la Zărnești”, spune Cristian Papp, expert WWF.