Obligația  medicilor din Arad este să cunoască cu precizie numărul reacțiilor adverse.   Oricare dintre simptomele necunoscute trebuie să fie investigate de Agenția Europeană a Medicamentului.

Arad. Val de reacții adverse după vaccinare Oamenii se plâng, însă, pe Facebook.

Mai multe persoane au scris pe rețelele de socializare că s-au simțit cumplit după vaccinare, însă, nimeni nu le-a spus, pe cine și ce trebuie să anunțe.

„ M-am vaccinat cu AstraZeneca și am avut frisoane și dureri musculare toată ziua. Am sunat-o pe doctora de familie și mi-a zis că nu e nimic, că o să treacă.

După ce am citit în presă despre vaccinul AstraZeneca, m-a cuprins panica”  , scrie o arădeancă pe Facebook.

Un alt cetățean spune că după administrarea vaccinului, a avut febră cu delir, greață, vărsături.

Care este, în fapt, protocolul după vaccinare

După administrarea vaccinului anti- Covid, cadrele medicale trebuie să supravegheze pacientul timp de 15 minute. Dacă reacțiile adverse nu apar pe loc, iar ulterior persoana vaccinată începe să se simtă rău, se anunță medicul de familie.

„Pentru ziua vaccinului a fost gândit acest sistem cu posibilitatea alegerii intervalului orar, tocmai pentru a da posibilitatea persoanelor să-şi aleagă momentul vaccinării în funcţie de program. Dacă ele au anumite reacţii după vaccinare, ele pot solicita o adeverinţă de la medic.

Pot să vă spun că uitându-ne pe reacţiile adverse, mai mult de două treimi sunt raportate de pacienţi. Mai puţin de o treime dintre ele sunt raportate de medici. Sunt câteva scenarii.  Într-unul dintre ele, asta poate să însemne că sunt reacţii adverse care sunt trecute cu vederea” , a precizat medicul Valeriu Gheorghiță, pentru Digi 24.

Oficial, cele mai multe reacții adverse raportează după administrarea vaccinului produs de AstraZeneca. Cu toate acestea, România nu a suspendat imunizarea cu acesta. Sunt convinse, la acest moment, că nu provoacă decese sau complicații majore de sănătate.