Onorabilul veteran de război  a avut un rol extrem de important în apărarea țării noastre.

Principala lui misiune a fost să urmărească trupele nemțești pe Aerodromul Arad.

Astfel, datorită loialității față de țară și a abilităților de prelucrare a informațiilor, Armata Română a ieșit învingătoare, reușind să cucerească Aerodromul și să captureze tehnică de aviație.

Veteranul de război Artemiu Șimonca a decedat- de la Armată la chimie

Artemiu Șimonca a absolvit Școala de Ofițeri de Rezervă, iar în timpul celui de-al doilea Război Mondial avea gradul de sublocotenent.

După ce și-a îndeplinit misiunea de apărare a țării, Șimonca s-a îndreptat spre chimie. A devenit inginer chimist, apoi profesor apreciat la Liceul Textil din Arad.

Era un om credincios, iubitor al cântecelor religioase, fiind și dirijor al corului bisericii.

Toți cei care l-au conoscut, reprezențanții adminstrației județene, membrii Filialei Asociației Naționale a Veteranilor de Război „Zărandul” Arad, se pregătesc să-l conducă pe ultimul drum.

Oamenii care ne-au apărat țara. Câți veterani de război are România

Cei care au trecut de moarte pe câmpul de luptă, veteranii de război sunt cei mai în măsură să vorbească despre pace, deoarece ei au ieșit învingători.

Potrivit ultimelor date ale Institului Național de Statistică(INS), în România mai sunt 7000 de veterani de război și 200 de văduve de veteran de război.

Ziua Veteranilor de Război” este marcată la data de 29 aprilie, pentru a evoca momentul în care Regele Carol I a recunoscut pentru prima dată oficial titlul de veteran de război, la cererea supravieţuitorilor Războiului de Independenţă.

Indemnizație infimă pentru veteranii de război

Bilanțul celui de-al doilea Război Mondial arată că, în România, s-au înregistrat peste 900 000 de morți, dispăruți, invalizi.

Indemnizația veteranilor de război este, însă, infimă, pe lângă efortul lor. Aceștia primesc suma modică de 600 de lei pe lună. Indemnizațiile invalizor de război primesc 1500 de lei.

Cei mai mulți dintre aceștia sunt cetățeni de onoare ai orașelor în care locuiesc, iar Consiliul Local le-a atribuit loc de veci gratuit.