Conferinţa organizată în cursul acestei zile pare să fi avut doar o singură direcţie, respectiv sensibilizarea opiniei publice în ceea ce priveşte presiunea exercitată asupra cadrelor medicale în urma dezvăluirilor apărute în ultima perioadă în media.

Demisii peste demisii ATI

Potrivit directorului medical Mircea Onel, efectul acestor genuri de articole este reprezentat de către demisiile medicilor, cu precădere a celor de la ATI

„Încep să ne plece medicii din cauza presiunii venite din spațiul public. Am aici demisia de azi a unui medic ATI (n.n. Serghei Gătcan), care nu mai vrea să lucreze aici. Îi este frică și să pună parafa pe prescrierea unui antibiotic. În același timp, are deja cinci oferte de la spitale din țară, dar la Arad nu mai dorește să își desfășoare activitatea. Pe Izodora Matei, care a fost ținta multor acuze, am reușit deocamdată să o convingem.”

Erika Repolski Șimon, medic ginecolog, susţine exact acelaşi lucru:

„Suntem foarte puțini, ne confruntăm cu o lipsă acută de personal. Denigrarea ne face rău atât nouă, dar în aceeași măsură face rău și pacienților. Pentru că mulți ajung să facă forme tot mai grave și amână venirea la spital. Nu ne facem meseria în condiții normale, suntem în pandemie de un an de zile.”

UPU, pe „roșu”

O situaţie similară se poate observa şi la Unitatea de Primiri Urgențe. Aceasta este mult mai gravă întrucât numărul cazurilor semnalate cunoaşte un trend ascendent.

Medicul expert UPU Arad, domnul Mircea Răduţiu zice că, faţă de valul I şi II, nu s-ar fi schimbat nimic.

„Traseele au rămas aceleași, capacitatea a rămas constantă, în schimb a scăzut numărul de medici. Trei medici s-au pensionat, 2 medici se află în carantină, iar un alt cadru medical este în concediu de boală. Aceasta este doar situația de anul acesta.

Anul trecut, am avut alte plecări. Pur și simplu nu mai vor să lucreze în UPU pentru că volumul de muncă este foarte mare. Pe românește, nu vor să mai hămălească.”

Agresiunile pacienților

Dr. Repolski Șimon mai vorbeşte, de asemenea şi despre felul în care reacționează anumiţi pacienți.

„Trebuie să înțelegem că această boală afectează mai mult decât plămânii. Privarea de oxigen duce la apariția unor comportamente bizare, halucinații, agresivitate. Pacienții ajung să-și facă singuri rău, iar uneori agresează și cadrele medicale. Un domn de 140 de kilograme m-a lovit cu piciorul în burtă când m-am apropiat de el. Am crezut să leșin. A fost lovită și asistenta, care încerca să-l linișteasc. În astfel de cazuri, contenționarea – adică legarea – pacienților trebuie făcută. Este o tehnică ce se aplică peste tot în lume.”

Au venit, au plecat şi nimeni nu vrea să se întoarcă

Conform spuselor managerului intermiar al SCJU, ec. Florina Ionescu, la un moment dat exista un număr de 20 de doctori de ATI, rezidenţi inclusiv, însă în ultimele 21 de zile deja au plecat 3.

După ce bugetul va fi aprobat, se vor putea efectua şi angajări.

Totuşi, Florina Ionescu mai afirmă că s-au organizat două concursuri, însă nu s-a prezentat nimeni.

„Au fost și situații în care au venit, dar după o scurtă perioadă de timp au plecat, pentru că nu au rezistat.”