Problema locuitorilor cu privire la animalele de casă lăsate libere pe strada Mărului, înebuneşte efectiv persoanele rezidente din cartierul Alfa.

În plină pandemie de pestă porcină africană, porcii din cartierul anterior amintit sunt lăsaţi de către proprietari să umble liberi, motiv pentru care mizeria lăsată de către aceştia se găseşte în toată zona străzii Mărului. Mai mult, problema de faţă este amplificată şi de către celelalte animale, precum caii, măgarii, câinii şi vacile.

Concret, animalele umblă prin cartier în căutarea hranei oprindu-se  la ghenele de gunoi sau “pasc” pe spaţiile verzi. De exemplu, în cursul zilei de vineri, o turmă de porci colinda bezmetică prin cartier călcând în picioare rondurile îngrijite de către locuitori. Astfel, pe strada Pionerilor, spaţiile verzi au fost complet distruse.

“Nu reuşim să scăpăm de aceşti porci, deşi nu o dată am recmalat la Primărie şi Poliţia Locală. Au mai dat amenzi când i-au identificat pe proprietari, dar animalele revin periodic”, spune locatara unui bloc.

O problemă „uriaşă” pentru cartierul Alfa

Potrivit şefului Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Arad, Marcel Roşu, şituaţia de faţă reprezintă o “uriaşă” problemă, din punct de vedere sanitary-veterinar.

“Vom face imediat cercetări pentru a identifica proprietarii. Animalele, dacă vor fi găsite, vor fi confiscate şi ucise. Atâta timp cât circulă libere, ele sunt un pericol uriaş pentru propagarea pestei porcine africane, care este o problemă mare acum în România. Proprietarul va fi sancţionat cu 3.000 de lei”, a declarat Marcel Roşu.

În ultimele 12 luni, în judeţul Arad s-au înregistrat circa 60 de focare de pestă porcină africană, multe dintre acestea pornind fix de la circulaţia necontrolată a animalelor sau comercializarea acestora fără documentele necesare. În total, din gospodăriile oamenilor au fost sacrificaţi peste 2.000 de suine, îar actualmente, judeţul se confruntă cu 30 de focare.

În ciuda faptului că Poliţia Locală aplică întradevăr amenzi proprietarilor de animale, acestea sunt prea mici, respectiv, între 200 şi 1.000 de lei.