Secretarul de stat, Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) a liniștit românii cărora le-a transmis faptul că autoritățile din țara noastră nu iau în calculul aplicarea discriminării și a regulilor de restricționare față de persoanele care nu se vaccinează anti-Covid.

Cu toate acestea, Arafat atenționează asupra posibilității ca în anumite zone în care se aplică limitări stricte, oamenilor care doresc să călătorească în teritoriile respective să li se impună vaccinarea împotriva noului coronavirus.

“Nu înseamnă (vaccinarea n.red) că îţi reiei normalitatea (…) E posibil să fie unele întruniri internaţionale care să îţi spună ‘poţi să vii dacă eşti vaccinat’. E posibil, asta o să vedem. Ne aşteptăm să se întâmple şi asta. În România noi am zis că nu vom aplica astfel de discriminări şi nu vom aplica astfel de reguli, dar afară, mai ales în zone în care a fost acum strict să nu se ducă nimeni, s-a desfăşurat numai online, e posibil să se spună că nu poţi să vii decât dacă eşti vaccinat”, a afirmat şeful DSU.

Cine se vaccinează nu va mai contacta forme severe de Covid

Totodată, acesta și-a exprimat nerăbdarea de a se vaccina și a subliniat importanța serului, spunând ca indiferent de faptul dacă o persoană va contacta virusul sau nu, în cazul nefericit al testării pozitive, formele severe și sechelele pulmonare sau cele apărute la nivelul altor organe, nu vor mai reprezenta un factor de îngrijorare, riscul fiind eliminat prin vaccinare.

De asemenea, el a mai atras atenția și cu privire la posibila creștere semnificativă de cazuri de îmbolnăviri după trecerea sărbătorilor de iarnă.

“Clar că după sărbători este posibil să avem din nou creştere, depinde această creştere cât este de mare şi de abruptă este, am mai spus şi în alte momente, nu e totuna să crească încet sau să crească controlabil, să se oprească la un platou mai mic sau să crească vertiginos şi să ajungem la un impact major pe sistemul sanitar, aşa cum am avut acum 2-3 săptămâni, mai ales la ATI”, a spus Arafat.

Nu vă relaxați încă. Starea de alertă s-ar putea prelungi

Arafat a ținut să mai precizeze și faptul că starea de alertă va fi cel mai probabil prelungită de către autorități, iar începutul vaccinării nu reprezintă deloc finalul pandemiei și intrarea în relaxare.

“Nu decid eu, se propune la nivel înalt, dar nu cred că am trecut de momentul în care să renunţăm la starea de alertă, încă nu am ieşit la liman, încă e posibil să vedem creşteri din nou. Este posibil să se prelungească, se va discuta în următoarea săptămână”, a menţionat Raed Arafat.