Șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a avertizat populația să respecte în continuare regulile impuse de către autorități și să nu creadă că pandemia a trecut.

Șeful DSU a spus că vaccinarea reprezintă singura care prin care România poate evita un val patru ce ar aduce noi restricții.

El a avertizat că valul patru al pandemiei poate să apară oricând, în special datorită noilor mutații pe care virusul le-a suferit în ultimele luni.

Arafat avertizează: Pandemia nu a trecut

„Fără să intrăm în speculaţii, posibilitatea de a apărea un nou val există oricând, prin noi variante, prin diferite metode sau situaţii. Se adaptează totul la situaţia epidemiologică, dacă începe să se agraveze, dacă începe să apară ceva. La acest moment, nu avem astfel de semnale”, a precizat șeful DSU.

De asemenea, Arafat a pus accent pe modul în care are loc campania de vaccinare și a îndemnat pe români să se vaccineze într-un număr cât mai mare pentru a reveni la normalitate.

,,Noi stăm bine de ceva timp, dar avem o perioadă de răgaz în care trebuie să ne pregătim şi cea mai importantă pregătire rămâne vaccinarea şi respectarea regulilor”, a declarat Arafat, după şedinţa de Guvern de miercuri, informează monitorulcj.ro.

Locurile expuse și unde situația epidemiologică nu este cunoscută trebuie evitate cu precădere de toți pentru a nu se infecta cu COVID-19.

„Acum nu avem probleme la ATI, în multe locuri s-au dat înapoi pentru situaţiile obişnuite, adică nu pentru COVID. Dar există planurile şi posibilitatea să revenim la nevoie, ne pregătim pentru readaptarea sistemului. Totuşi, avem peste 4 milioane de oameni vaccinaţi care au efectul lor pentru încetinerea răspândirii virusului.

Chiar dacă nu am auns la cifra pe care o vrem, cei peste 4 milioane au efectul lor”, a mai precizat șeful  DSU.

În utlimele 24 de ore s-au înregistrat sub 200 de cazuri de COVID-19, iar la ATI sunt mai puțin de 300 de pacienți.