Anunțul a fost făcut de șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, care a precizat că propunerea de prelungirii a stării de alertă a fost înaintată Guvernului.

„A fost prezentată analiza situaţiei realizată de Centrul Naţional de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei, bineînțeles, luând în considerare toate aspectele semnalate de Institutul Național de Sănătate Publică și a fost evaluată situația epidemiologică, motiv pentru care propunerea este de prelungire a stării de alertă pe încă 30 de zile, păstrând măsurile existente actualmente, deci, la acest monent, adăugând o singură măsură și anume: organizarea și desfășurarea activității operatorilor de transport pe cablu care deservesc pârtiile de schi se realizează în condițiile stabilite prin ordin comun al ministrului sănătății și al ministrului economiei, energiei și mediului de afaceri.

Deci activitatea se desfășoară, dar cu o reglementare care va fi stabilită prin ordin comun al miniştrilor menționați anterior, care va stabili cum se desfășoară activitatea de transport pe cablu. Dacă cabina are capacitatea de 20 de persoane, probabil că va fi stabilit că doar 10 persoane pot fi transportate cu cabina. Teleschiurile, telescaunele, astea toate vor funcționa mai departe în condiții de normalitate. Restul reglementărilor se vor aplica, bineînțeles, la toate entitățile care sunt aflate inclusiv în stațiuni, respectiv restaurante și alte zone unde pot avea loc activități comune ale persoanelor care sunt aflate în zonele respective.

În rest, toate măsurile care au fost până acum, bineînțeles, cu excepția închiderii piețelor, care a fost stabilită deschiderea acestora în hotărârea de guvern anterioară celei care urmează să fie emisă mâine. Restul măsurilor rămân valabile și anume, măsurile care sunt până la incidența de 1,5, cele între 1,5 și 3 și cele peste 3. Ne vom axa mai departe pe luarea unor măsuri zonale sau locale acolo unde se impune și unde DSP-urile, Direcțiile de Sănătate Publică, împreună cu Comitetele Județene pentru Situații de Urgență vin cu propuneri, aceste propuneri vor fi implementate, inclusiv dacă este necesară carantinarea unei localități sau unei zone, la propunerea lor.

Acum, ca să vorbim deschis despre ce urmează în perioada care intrăm și anume, perioada sărbătorilor: este foarte important, fiecare dintre noi, ca persoană, ce va face, în familie, ce va face. Gândiți-vă că încă situația nu este sub control şi nu suntem într-o scădere sau o descreştere consistentă a numărului cazurilor”, a declarat Arafat.