Pentru reducerea furtului de lemn din țara noastră, autoritățile au de gând să folosească tehnologii moderne, informează Cristian Ghinea, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Pentru protecția pădurilor, fondurile vor veni din PNRR. Totodată, vor fi alocați bani pentru plantarea de păduri noi.

Conform ministrului Cristian Ghinea, două linii de finanțare au fost proiectate. Una dintre ele este pentru protecția pădurilor, iar cealaltă pentru plantări. Demnitarul a precizat că e important ca Romsilva să fie cea care face tăieri directe și nu alte companii.

„Trebuie să trecem de la tăierea directă de către companii – unde se fraudează mult în România, pe faptul că ai o licență de tăiere, pe care zici că tai 10 metri cubi, te duci și tăi 30 și nu te verifică nimeni de fapt. (…).

Dacă noi am schimba și Romsilva ar avea depozite de lemn și companiile care au nevoie de lemn să-l prelucreze iau doar din depozite, pe o bursă a lemnului transparentă, se rezolvă problema. Plus metode digitale moderne de trasare a lemnului, care pot fi diverse. Există tehnologie în care bagi un cip în fiecare arbore și apoi vezi pe unde se mișcă. Există această tehnologie și nu este foarte scumpă”, spune Cristian Ghinea.

Pădurile României, o problemă

El a precizat că se are în vedere introducerea de cipuri pentru fiecare arbore și o monitorizare cu camere inteligente. Punerea de cipuri pentru arbori ar ajuta la calcularea ieșirii lemnoase care stă în pădure. Ghinea a mai susținut că ambele variante sunt încă discutate.

Deocamdată am decis o alocare pe zona reducerii furtului de lemn și orientarea spre digital și spre această transparentizare și crearea unei burse”, a explicat ministrul.

Plantarea a 50 de milioane de puieți în toată țara

Ghinea a mai precizat că a doua linie de finanțare are ca și obiectiv plantarea de păduri noi.

„Unu-doi ani lucrăm la planificarea legislativă și la pepiniere și apoi plantare. Și aici e o problemă paradoxală: suntem la concurență cu subvențiile. Oamenii care ar vrea să planteze pădure pe acest mecanism, pe această legislație ar pierde subvenția europeană, ceea ce este stupid, pentru că avem în România, oficial, jumătate de milion de hectare degradate, dar care sunt în fondul agricol și pentru care se primesc subvenții.

Și atunci înțelegerea cu Ministerul Mediului și Ministerul Agriculturii este să scoatem aceste terenuri din circuitul agricol, să poată să se încaseze subvenție și să fie împădurite până când oricum se schimbă Politica Agricolă Comună, din 2023”, a spus ministrul.â

Miercuri, 24 martie, președintele României împreună cu prim-ministrul Florin Cîțu au lansat campania de împădurire de anul acesta. Guvernul are în plan acoperirea cu păduri a 40% din suprafața României.