În unele sate din apropierea Sibiului, după ce gospodinele aduc apă neîncepută pentru toată familia, se pregătesc pentru colindători. Primul cântec pe care vor să-l audă este „Steaua sus răsare”.

Copiii și adulții tineri refac momentul biblic, drumul parcurs de cei trei crai de la Răsărit care aduc vestea nașterii lui Iisus Hristos.

Toți ardelenii primesc colindători, pentru că îl aduc pe Dumnezeu în casă, iar despre cei care refuză să asculte cântecele de Crăciun  spun că au sufletul împietrit.

În alte sate din zona Ardealului, primele colinde din ziua de Crăciun sunt ViflaimulO, ce veste minunată sau Cerul și pământul, toate evocă bucuria Nașterii Domnului.

Primii care încep colindatul sunt băieții din comunitate care se organizează în grupuri și iau la pas fiecare casă.

„Hristos se naște slăviți-L

Hristos din ceruri, întampinați-L

Hristos pe pământ, înalțați-vă

Cânta-ți Domnului tot pămâtul”, sunt versurile pe care aceștia le repetă în cor de trei ori.

Gospodinele le pregătesc un coș mare cu mere, pălincă, cozonaci și colaci.

Cum au ajuns colindele în tară

În țara noastră, colindatul se practică de pe vremea dacillor, la apariția creștinismului s-au dezvoltat, prin intermediul Apostulului Andrei, cel care propovăduia Evanghelia pe terioriul țării noastre.

Este fascinant că acestea au fost transmise din generație în generație și astfel au rămas o tradiție vie, indiferent de modernizarea societății, de globalizare, de atacurile pe care Biserica le primește din diverse motive socio-politice.

Asta înseamnă că adevărata credință e în sufletul fiecăruia dintre noi.