Pot vota în intervalul orar 07-21.00, cu respectarea măsurilor de prevenire împotriva infectării cu Covid-19.

Potrivit Autorității Electorale Permanente, sunt 18 191 396 de români cu drept de vot.

În județul Cluj sunt amenajate 665 de secții de vot, iar 611 636 de cetățeni sunt așteptați la urne, să-și aleagă reprezentanții în Parlament.

În Brașov sunt 446 de secții de vot și peste 500 000 de alegători, Alba-Iulia are pregătite 1411 secții de vot pentru alegerile parlamentare din acest an.

Cetățenii au două opțiuni, pot să-și exprime votul pe partide sau în favoarea candidaților independenți.

Vor fi aleși 465 de parlamentari, 136 de senatori și 329 de deputați.

Numărul mandatelor din fiecare județ este stabilit în funcție de populație.

Astfel, un senator reprezintă 168 000 de locuitori, iar un deputat 73 000 de locuitori.

Pornind de la această formulă de calcul, București, Iași, Constanța și Prahova vor avea cei mai mulți parlamentari, iar la polul opus sunt județele Covasna, Călărași, Ialomița, Giurgiu, Sălaj, Mehedinți, Tulcea.

Cei care vor să voteze, dar nu știu concret la ce secție de vot trebuie să se prezinte, pot face o simplă verificare pe site-ul roaep.ro. Este necesar să-și introducă CNP-ul și adresa de domiciliu.

Cum votează românii din străinătate

La alegerile parlamentare din acest an, românii aflați în străinătate au putut vota încă de sâmbătă, 5 decembrie și au posibilitatea să se prezinte la urne inclusiv duminică, 6 decembrie, în același interval orar ca pe teritoriul României, 07.00-21.00. Ministerul Afacerilor Externe a desfășurat o campanie de informare cu privire la principalele reguli de vot, cu precădere la cele de ordin sanitar.

Primii care au început să voteze au fost românii stabiliți în SUA și Canada. Mai precis, aceștia au votat sâmbătă, 5 decembrie, la ora 17.00(ora 07.00 în SUA) la secțiile din San Francisco, Los Angeles. Seatle.

Potrivit primelor date ale Biroului Electoral Central, până la ora 19.00 a României au votat 71 000 de români din străinătate.

Dintre aceștia, 30 000 au ales să-și exprime votul prin corespondență și au raportat către Autoritatea Electorală Permanentă întârzieri ale plicurilor la destinație. Poștei Române i s-a cerut explicații suplimentare în acest sens.

Românii stabiliți în Orientul Mijlociu nu au întâmpinat probleme din punct de vedere organizatoric. Deși nu mai locuiesc zi de zi în țara natală, românii de peste hotare cunosc realitatea națională și au făcut apel la exercitarea dreptului la vot în condiții decente, transparente.