Priorităţile armatei în următorii patru ani, aşa cum sunt ele prevăzute în programul de guvernare, sunt dotarea cu patru corvete, noi sisteme moderne de rachete şi modernizarea unor linii de producţie ale industriei de armament. Astfel, executivul intenţionează să mai cumpere un sistem de rachete HIMARS, şase sisteme radar de contrabaterie şi să revitalizeze industria de apărare.

Navele care vor intra în dotarea Forţelor Navale Române vor avea 2.500 de tone şi o lungime de 102 metri, fiind capabile să atingă o viteză maximă de peste 45 de kilometri pe oră. Corvetele sunt dotate cu sisteme adaptate războiului electronic şi senzori de ultimă generaţie. MApN va scoate la licitaţie fabricarea navelor. Valoarea de compensare a programului este de aproximativ 1,28 miliarde de euro dintr-un total de 1,6 miliarde de euro.

Ce este sistemul de rachete sol-sol HIMARS? După cum comentau în urmă cu câteva săptămâni specialiștii militari, acest sistem de rachete, combinat cu radarele semnifică îmbunătățirea substanțială a sistemului de apărare în cazul unui atac extern. Mai ales că amenințările Rusiei au crescut ca intensitate.

Rumanian Military: „In cadrul contractului pentru sisteme de rachete sol-sol HIMARS Romania a suplimentat comanda cu sase radare de artilerie AN/TPQ-53 de la Lockheed Martin. Q-53 este un radar de artilerie care poate detecta locatia tunurilor, mortierelor si lansatoarelor de rachete sol-sol, fiind specializat pentru astfel de misiuni.

Este un radar AESA la 360*/90*, mobil si poate fi folosit si pentru supraveghere aeriana sau detectarea de drone, raza de actiune instrumentata fiind de 60 de kilometri. Pe langa cele sase radare de artilerie, am mai comandat si 384 de proiectile calibrul 120mm [Three hundred eighty-four (384) 120MM High Explosive (HE) Cartridges (MDE)].

Banii pe care-i platim in plus – 175 milioane de dolari, sunt poate cei mai bine cheltuiti 175 de milioane din ultimii ani. Astfel totalul programului HIMARS a ajuns la 1,75 miliarde de dolari, dupa ce in octombrie Romania suplimentase – pentru prima data comanda (detalii AICI) – adaugand vehicule de reaprovizionare si inca câteva chestii.”