Așa se citeau ziarele la Cluj, în perioada interbelică. Este fotografia postată de site-ul clujulcultural.ro. În prezent, presa tipărită aproape că a dispărut, din rațiuni economice, dar mai ales sociale.

Oamenii citesc acum știrile on-line. Le distribuie pe rețelele de socializare și în câteva minute ajung la milioane de persoane. Totul e în dinamică, însă, drepturile jurnaliștilor sunt de neclintit.

În toată lumea, au murit jurnaliști la datorie. În Ucraina, Iraq, Afganistan, jurnaliștii, cu precădere cei de investigație sunt uciși la comandă. În anul 2020, 50 de jurnaliști au murit. Fie au fost uciși, fie au murit în timp ce transmiteau de la atacurile teroriste.

Așa se citeau ziarele la Cluj!  Din tipografie, direct la un click distanță

Ziua Mondială a Libertății Presei aduce în atenție nevoia de apărare a dreptului la informare. În Ungaria, spre exemplu, anul acesta, jurnaliștii independenți, angajați la instituții media private nu au voie să relateze despre campania de vaccinare anti-COVID. Doar televiziunea de stat au această posibilitate. Jurnaliștii maghiari se vor adresa CEDO.

Ce importantă are Ziua Mondială a Libertății Presei

A  fost proclamată de Adunarea Generală a ONU, în 1993, în urma unei recomandări adoptate în cadrul celei de-a XXVI-a sesiunii a Conferinţei Generale a UNESCO în 1991. ONU a declarat ziua de 3 mai – Ziua mondială a libertăţii presei – pentru a aduce în atenţia publică importanţa,  necesitatea respectării libertăţii de exprimare, conform articolului 19 din Declaraţia Universală a Drepturilor Omului: Orice om are dreptul la libertatea exprimării opiniilor; acest drept include libertatea de a avea opinii fără imixtiune din afară, precum şi libertatea de a căuta, de a primi şi de a răspândi informaţii şi idei prin orice mijloace şi independent de frontierele de stat”.

Mesajul premierului Cîțu de Ziua Mondială a Libertății Presei

Anul acesta, Guvernul României, a transmis un mesaj de susținere a jurnaliștilor în informarea despre pandemie. Premierul Florin Cîțu susține că e nevoie de jurnaliști pentru a combate fenomenul fake news.

Jurnaliștii din România au solicitat permanent ca toate datele despre vacinarea COVID să fie transparente, reale.

sursă foto: clujulcultural.ro