Cu prilejul inființarii „ Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Ciuc” a fost organizată o conferinţa de presă.

Primarul Korodi Attila este și preşedintele al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară(ADI) Zona Metropolitană Ciuc. Acesta a spus că în această zonă, exceptând municipiul Târgu Mureş, Asociația este primul proiect de acest gen. În acest fel se deschid noi perspective de dezvoltare.

„Pentru noi, zona metropolitană va fi o structură organizaţională care va permite să putem să aducem programe de investiţii, de dezvoltare în zona economică, transport comun, de dezvoltare chiar şi rutieră şi de alte dezvoltări de infrastructură, de la Băile Tuşnad până la Sândominic, de la Lunca de Jos până la Cozmeni. Sunt două localităţi care nu fac parte din zona metropolitană, din păcate, şi acolo o să găsim alte instrumente de a ajuta. Vorbim de Plăieşii de Jos şi de Bălan, pentru că avem o restricţie limitativă de 30 de km în a fi parte dintr-o zonă metropolitană. Mulţumesc celorlalte localităţi pentru această deschidere.

Miercurea Ciuc, în sine, nu poate să fie identificată ca o structură socială separată, suntem foarte legaţi de vecinătate, de localităţile rurale din zonă şi de cele trei zone mari – Depresiunea Ciucul de Jos, Ciucul de Sus şi zona Ghimeş. Din cauza aceasta, o astfel de structură ne va ajuta să vedem mult mai închegat proiectele următoare”, a declarat Korodi Attila.

Care sunt pașii următori ai Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară

Korodi a precizat că în perioada următoare se va elabora strategia zonei metropolitane ca fundament al diferitelor programe de finanţare. Totodată se va constitui o echipă de profesionişti cu experienţă în politici de dezvoltare şi în proiecte europene.

Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba este vicepreşedintele ADI Zona Metropolitană Ciuc. La rândul său, Borboly, a arătat că prin această asociaţie se doreşte dublarea economiei regiunii Ciuc în următorii zece ani. Asociația permite corelarea proiectelor de dezvoltare care sunt în zonă.

„Noi credem că prin această dezvoltare zonală Ciuc vom reuşi, prin strategie, să venim în ajutorul învăţământului profesional, să dezvoltăm în comun turismul, mobilitatea în această regiune Ciuc să fie una sustenabilă şi cu foarte multe fonduri europene pe care, atât prin Programul de Rezilienţă, cât şi din Programul Operaţional Regional, vom reuşi să atragem. (…) Ideea principală este să ne corelăm la realizarea proiectelor, pentru că vom avea rezultate mult mai eficiente şi proiectele vor putea fi susţinute mult mai uşor”, a arătat Borboly Csaba.