Conform unui comunicat remis de către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), solicitările de eliberări de adeverințe, în cadrul Campaniei 2021 pot fi transmise online.

Din 15 martie, APIA eliberează adeverințe pentru cei ce beneficiază de scheme de plăți directe, cum ar fi:

  • schema de plată unică pe suprafață-SAPS;
  • plata redistributivă;
  • pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu;
  • plata pentru înverzire şi pentru beneficiarii măsurilor de mediu şi climă;
  • Măsura 10 – Agromediu şi climă;
  • Măsura 11 – Agricultură ecologică;
  • Măsura 13 – Plăţi pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale;

Agenția de Plăți a mai precizat că până în prezent au fost eliberate 325 de adeverințe pentru schemele de plăţi directe. Totodată, pentru măsurile de mediu și climă au fost eliberate un număr de 292 de adeverințe.

În momentul eliberării adeverinței, această confirmă, pe lângă suprafața determinată de plată pentru schemele de plată care fac obiectul convenției, și efectuarea controlului administrativ asupra cererii beneficiarului referitor la eligibilitatea schemelor de plată. Totodată, adeverința confirmă că la data emiterii, beneficiarul îndeplinește toate condițiile generale pentru acordarea sumelor cuvenite.

Adeverințe eliberate în format electronic

APIA  a mai precizat că dobânda aferentă acordării creditelor va fi de RON-ROBOR 6M + maxim 2%. Totodată, reprezentanții APIA recomandă fermierilor care doresc accesarea de credite să acorde o atenție sporită soluțiilor de finanțare propuse de instituțiile financiar-bancare.

Eliberarea adeverinței se poate face, accesând adresa agenției- apia.org.ro –  la secţiunea Convenţii privind finanţarea capitalului de lucru pentru beneficiarii schemelor de plată gestionate în cadrul Campaniei 2021 (schema de plată unică pe suprafaţă, plata redistributivă, plata pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu şi măsurile de mediu şi climă).

Toate convențiile încheiate între APIA, instituțiile bancare și Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN-SA vor fi postate pe site-ul instituției, la adresa: http://www.apia.org.ro/ro/directia-metodologie-monitorizare-raportare-si-relatii-institutionale.

Din 15 martie, APIA a eliberat eliberate 325 de adeverințe pentru schemele de plăţi directe și 292 de adeverințe pentru măsurile de mediu și climă.