Inspectorii sanitar-veterinari vor desfășura activități în Oradea, Beiuș, Ștei, Nucet, Aleșd, Marghita, Valea lui Mihai, dar și în alte comune și localități.

Controalele DSVSA Bihor se vor desfășura și în trafic pentru prevenirea și răspândirea peste porcine africane. Inspectorii vor controla unitățile ce desfășoară activități de procesare și producție, cum ar fi abatoarele, unitățile de procesare a laptelui, brutăriile, carmangerii, măcelării, precum și restaurante, cantine, pensiuni, hoteluri și unități de catering.

Mișcarea și comercializarea porcinelor vii destinate sacrificării vor fi urmărite cu atenție de către DSVSA Bihor, precum și circulația cărnii de porc și a produselor din carne de porc.

Inspectorii sanitari-veterinari recomandă respectarea câtorva reguli pentru prevenirea îmbolnăvirii cauzată de consumul de alimente neconforme:

  • Este interzisă comercializarea porcilor vii, a cărnii și produselor din carne provenite din zonele de restricție;

  • Toate târgurile de animale și-au suspendat activitatea datorită pandemiei de COVID-19;

  • Vânzarea sau achiziționarea animalelor vii este permisă doar direct de la exploatații de animale, înregistrate în baza națională de date situate în zone care nu sunt supuse unor măsuri de restricție sanitară;

  • Anterior sacrificării porcinelor pentru consum familial este recomandat ca medicul veterinar din localitate să verifice starea de sănătate a animalului și ulterior salubrizarea cărnii obținute. De asemenea, e nevoie obținerea unui rezultat negativ de la medicul veterinar în urma examinării cărnii pentru trichinella spp.;

  • Consumatorii să achiziționeze alimente doar din unități autorizate sanitar veterinar;

  • Cum activitățile de comercializare au o pondere tot mai ridicată în mediul online, consumatorii trebuie să verifice dacă producătorul deține autorizație sanitar veterinară prin consultarea paginii de internet a DSVSA din județul în care se găsește vânzătorul/furnizorul.

Consumatorii pot înștiința DSVSA Bihor în cazul în care observă inteția de a comercializa alimente în condiții care pun în pericol siguranța alimentară la numărul de telefon 0259.266.141 sau pe adresa de e-mail office-bihor@ansvsa.ro.