Eduard Cozminschi, Președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului a explicat, într-o intervenție la Digi24, că sănătatea românilor este pusă în pericol prin achiziționarea măștilor neconforme. Aș dori să îi sfătuiesc pe consumatorii din România să cumpere aceste măști doar din farmacii sau din magazinele cu raioane specializate pentru produse de protecție și, bineînțeles, să consulte site-ul ANPC-ului, unde avem o secțiune specială unde sunt trecute toate aceste produse care au apărut pe alerte. Deci, avem inclusiv fotografii acolo, avem descrierea amănunțită. Altfel, pentru un consumator mediu informat este destul de greu să distingă care produs este conform sau care nu”, a explicat președintele ANPC.

Totodată, Eduard Cozminschi a mai specificat că orice produs ce este cumpărat trebuie să aibă  etichete cu traducerea în limba română. Printre produsele neconforme identificate de ANPC, este vorba despre măști contrafăcute, vândute sub formă de „mască albă de protecție respiratorie cu semi-față. România a emis până în acest moment 17 alerte de măști neconforme, pentru a avertiza ţările membre în legătura cu posibila lor prezenţă la vânzare în UE.

Conform Mediafax, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a retras peste 31 de milioane de măști, constatând abateri la 275 de operatori economici la nivelul întregii țări. Comisarii au aplicat amenzi în valoare de 1,75 milioane de lei pentru încălcarea reglementărilor privind protecția consumatorilor.

Potrivit raportului ANPC obținut de Agerpres, unele dintre cele mai mari companii de retail din România, precum Lidl, Kaufland, Mega Image, Auchan, Altex, Profi, Dedeman, DM, mari lanţuri farmaceutice, cum ar fi Sensiblu şi Help Net, precum şi benzinăriile Lukoil România se află pe lista companiilor amendate pentru comercializarea măştilor neconforme.

La nivelul Uniunii Europene, Sistemul european de alertă rapidă pentru produse nealimentare (RAPEX) a semnalat 32 de tipuri de măști de protecție neconforme, citat de Mediafax.

Purtarea unei masti medicale este una dintre masurile de preventie menite sa limiteze transmiterea unor infectii respiratorii, printre care si infectia determinata de noul coronavirus  . Totusi, doar purtarea unei masti nu este suficienta, astfel ca este necesara si adoptarea altor masuri, printre care de maxima importanta sunt cele de respectare a normelor de igiena.