Anul acesta a fost un moment istoric: cea mai slabă prezenţă la urne de când avem alegeri libere. La închiderea urnelor au votat, în țară, 31,84% dintre români. Alegerile din 2016, atât de blamate de toţi pentru prezenţa scăzută a electoratului, s-au desfăşurat cu mai mulţi alegători! PSD, PNL şi USR-PLUS au avut platforme în discursul electoral: Vor face şi vor drege, va fi totul grozav, trebuie doar să-i alegem iar restul vine de la sine. Dar AUR a contat pe un alt electorat.

Cine este AUR, al patrulea partid care va intra în Parlament?

În urmă cu un an, de Ziua Națională a României, la Alba Iulia s-a lansat Alianţa pentru Unirea Românilor. Partidul a fost constituit în urma campaniei de la alegerile europarlamentare a liderului unionist George Simion. Majoritatea analiştilor politici caracterizează AUR ca un partid naţionalist extremist. George Simion, alături de publicistul Claudiu Târziu au organizat o mulţime de proteste. Au atacat guvernul în repetate rânduri pentru diferite probleme, dar și pentru pentru anchetarea achizițiilor publice făcute în pandemia de SARS-CoV-2. Au militat și pentru sistarea procedurilor de vânzare a pachetelor majoritare deținute de statul român la diferite companii. Dar s-au manifestat vehement şi împotriva distanţării sociale, împotriva purtării măştilor, în general, împotriva oricăror oprelişti ale libertăţilor personale. Partidul s-a bazat pe o campanie mai ales pe internet, fiind extrem de prezent pe reţelele sociale. A fost un magnet pentru adepţii teoriei conspiraţiilor.

Formulele politice care urmează vor fi complicate şi vor duce la noi jocuri de culise.  Negocierile pentru formarea unei majorităţi parlamentare vor fi extrem de dure între PNL si USR-PLUS, deoarece PNL se consideră partidul principa, iar USR-PLUS vrea să dea premierul, lucru de neacceptat pentru liberali. Dar amândouă partidele exclud alianţa cu AUR.