Valeriu Gheorghiță a precizat că din toamnă ar începe vaccinarea copiilor cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani împotriva COVID-19.

Coordonatorul campaniei de vaccinare a mai precizat că peste 1.000 de persoane s-au infectat cu noul coronavirus, chiar dacă s-au vaccinat cu ambele doze. Din fericire, persoanele au făcut o formă ușoară a bolii.

„Am văzut că (…) Pfizer a depus deja la FDA datele pentru a obţine autorizare şi indicaţie pentru grupa de vârstă 12-15 ani.

Ceea ce înseamnă că într-un interval de circa două luni este foarte probabil să avem această autorizare şi de la FDA şi cu siguranţă şi de la Agenţia Europeană a Medicamentului. Cred că din toamnă, din trimestrul al treilea, am putea să avem această indicaţie şi să şi facem acest tip de vaccinare”, a spus Valeriu Gheorghiță.

Vaccinarea anti COVID-19

Medicul Valeriu Gheorghiță a arătat că 1.080 de persoane s-au infectat cu COVID-19 după ce s-au vaccinat. Coordonatorul a mai spus că ei au dezvoltat o formă ușoară a bolii sau erau asimptomatici.

„După a doua două circa 1.080 de persoane ceea ce înseamnă 0,19 la sută din numărul total al celor care au efectuat cele două doze şi intervalul mediu de diagnostic de la cea de a doua doză era între 10 şi 14 zile.

Noi ştim că beneficiile după doza de rapel sunt undeva după ziua zece ceea ce înseamnă că momentul expunerii era mult mai devreme faţă de când se împlinesc aceste beneficii maximale”, a precizat Gheorghiţă.

Vaccinarea protejează împotriva formelor severe ale bolii

Gheorghiță a mai precizat că persoanele depistate cu noul coronavirus au făcut testări perioadice și nu prezentau simptomatologia specifică.

„Majoritatea au fost forme asimptomatice sau minim simptomatice, forme uşoare. Acele persoane fiind diagnosticate de cele mai multe ori cu ocazia unor testări periodice şi nu pentru că aveau o simptomatologie caracteristică de COVID-19.

Inclusiv în Israel din acele cazuri care au fost diagnosticate cu infecţie SARS-Cov-2 după cea de-a doua doză şi care statistic aveau tulpină sud-africană pentru că şi în Israel predominantă e tulpina britanică, nu erau neaparat cazuri de severitate crescută. Vaccinarea este importantă pentru prevenirea formei severe chiar şi în aceste variante virale”, a conchis coordonatorul campaniei de vaccinare.